Romanii din inima Tarii Romanesti

27.08.2015 14:24

Un țăran român, contemporan cu noi, ridica o manastire ortodoxa în inima Covasnei.

Membrii Grupului crestin ortodox Biserica Sf Fanurie și ioanelixir, merg într-un pelerinaj pe 23-24 iunie la Mănastirea Valea Mare care-și sărbatorește hramul și la alte obiective: mânastirile Ghigin, Zamfira, Cheia, Sinaia și la Şcheii Braşovului veche biserica în partimoniul național, unde a fost școala lui Anton Pan.

Manastirea Valea Mare se afla situata pe teritoriul administrativ al localitatii cu acelasi nume, in sudul judetului Covasna, pe drumul judetean ce leaga orasul Sfantu Gheorghe de Intorsura Buzaului (mai exact, la 30 de kilometri de primul si la 7 kilometri de al doilea).

Grupul crestin ortodox Biserica Sf. Fanurie și ioanelixir, sunt prietenii Manastirii Valea Mare, merg an de am la hram și se închina la mormantul parintelui Gheorghe, cel care a avut credintă, răvna și dragostea de a ridica locasul, în rest Dumnezeu a rânduit totul, iar pe starețul Gheorghe la asezat să pazasca din cer acest frumos lacas

Cu ani in urma intr-o dimineata de vara, între fratii Gheorghe si Nicolae Avram, care se aflau la coasa in Mezereu loc aflat pe versantul opus al paraului Ladauti, se infiripa prima discutie despre "cerintele locului", construirea unei sfinte mânăstiri.

La parastasul tatalui lor cei doi frati, reiau discutia despre construirea unei manastiri si tot atunci Marin Ioan din Valea Mare, se ofera sa cedeze pentru acest scop terenul sau de la Groapa Totului. Ioan a daruit locul, iar mânastire are acum hranul Nașterii Sf. Ioan Botezatorul, sfântul lui protector, care l-a sfătuit să-și asigure comoară în ceruri.

Intre timp tanarul Avram Gheorghe ia drumul manastirii ajungand calugar la mânăstirea Cocos din Dobrogea, unde este hirotonisit preot, iar din 17 septembrie 1991 este numit staret la mânăstirea Dervent din Dobrogea.

Parintele Cristian, de la Biserica Sf. Fanurie l-a cunoscut în Dobrogea pe părintele staret Gheorghe și s-au împrietenit, așa că enoriașii Bisericii Sf. Fanurie au avut ocazia să-l vadă în biserica lor și să afle despre planul lui, iar la ridicarea Mânastirii Valea mare au organizat pelerinaje an de an.

In 1994 parintele staret Gheorghe Avram este primit de parintele episcop Ioan Salagean si atunci are loc prima discutie oficiala despre manastire si primul acord din partea ierarhului superior.

La data de 24 ianuarie 1995 are loc cercetarea primei macheta a manastirii, iar in septembrie au loc si primele masuratori topografice. Urmatorul an, se va randui si hramul manastirii ce se va numi Manastirea Sfantul Ioan, si anume, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, praznuită la 24 iunie.

Prima slujba la fata locului va fi realizata la data de 16 iunie 1996, in Duminica Sfintilor Romani, fiind oficiata de catre episcopul locului.

Mânastirea este o oază de românism, satele de români din zona sunt mândre de ea și sunt cu adevarat fericți când văd ca frații romanii de peste munți sunt alături de ei. Vin aici, nu numai la Hram creștini din Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova. Venind an de an ne-am împrietenit, ne cunoaștem, ne bucuram unii de alții și-I mulțumim lui Dumnezeu.

La data de 22 octombrie 1996, arhitectii Dan Corneliu si Teodor Ioan incep activitatea de proiectare. Avram Floarea se va ocupa de partea de alimentare cu apa și aprobarile necesare, iar Avram Nicolae de activitatile de la Valea Mare.

 In septembrie 1998 se obtine transferul parintelui staret Avram Gheorghe, de la Dervent, care se instaleaza intr-o coliba simpla pe locul viitoarei mânăstiri.

Acum incepe construirea primelor chilii și a sălii de mese. La 25 octombrie 1998 are loc sfintirea locului viitoarei bisericute de lemn, foto, de catre parintele episcop Ioan Salagean, prima slujba fiind făcuta aici în noaptea Invierii anului urmator.

In anul 2000, la 10 septembrie, a avut  loc sfintirea locului viitoarei biserici mari a manastirii, din piatra, avand loc si inceputul lucrarilor la aceasta.

Treptat s-au realizt toate cele necesare mânăstirii, cladiri anexe, instalatii de apa si curent, clopote, alei, camera de captare a apei, lac de peste si toate celelalte de folos, apoi și locuri de cazare pentru pelerini. Dumnezeului nostru Slavă ! Amin. ( sursă crestin ortadox )