Referat 20 Lacul Ghenizaret, apoi pe Muntele Fericirilor și la Capermaum
Ioan Monahul și un grup de pelerini, având organizator, ghid și conducător pe printele Cristian, cunoscut dv. din multe postari pe fb, merg în Tara Sfântă și Egipt. Prin desfasuratorul pelerinajului, cu 21 de referate privind obiectivele călatoriei pe care le postăm, vă invităm să fiți alături de noi.
Tiberias. Marea Tiberiadei, din depresiunea tectonica a Iordanului. Ținutul deluros din preajma acestui bazin este mai putin populat decat zona de tarm al Marii Mediterane. În trecut însă, aici au existat orașe înfloritoare care întrețineau schimburi comerciale cu aproape întreaga lume cunoscută la vremea respectivă. Pe malurile lacului, se intersectau principalele artere comerciale de transport ale Orientului Apropiat.
În Lacul Ghenizaret (Marea Tiberiadei sau Marea Galileii) este legat de multe evenimente din viata lui Iisus. Nu este de mirare că unele dintre așezările antice au ajuns să fie menționate în Sfanta Evanghelie. Gadar, Ghergheseni, Magdala localitatea pescareasca unde a trait Maria Magdalena, Bethsaida, Cpernaum. Până în ziua de astăzi, dintre ele a supraviețuit numai Tiberias.
Bethsaida, aflata pe coasta Marii Galileii, este un loc plin de istorie. Aici, se crede ca Iisus Hristos a vindecat un orb, conform Evangheliei. La Bethsaida s-a descoperit un artefact legat de Cleopatra si Marc Antoniu, o veche moneda extrem de rara care are gravate portretele celor doi pe fetele ei. Numele apare in Noul Testament ca fiind leaganul unei comunitati crestine, pe care apostolul Pavel a vizitat-o.
Toți creștini rețin insa lacul Ghenezaret (Genezareth) din evanghelia dupa Matei: Umblarea de mare,
la Evanghelia Duminicii a 9-a după Rusalii din calendarul Bisericii ortodoxe (de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 14, 22-34)
La Lacul Ghenizaret (Marea Tiberiadei sau Marea Galileii) si localitatile de la tarm sunt legate de multe evenimente din viata lui Iisus, arheologii israelieni au facut o descoperire surprinzatoare, în nord-estul Lacului Tiberiadei, în "ţinutul Gerghesenilor, care este în faţa Galileii". Aici s-au descoperit ziduri subacvatice ale porturilor din sec.I; Domnul a calatorit pe apa cu ucenicii Săi, pe Marea Tiberiadei, si a vindecat doi oameni posedati, demonii alungati intrand intr-o turmă de porci.
În Evanghelie ni se spune cum Mântuitorul a scos demonii din doi oameni îndrăciţi, fiind în Galileea Mântuitorul, unde este un lac destul de mare.
Trecând cu corabia pe partea opusă, este o regiune care se cheamă Gadara sau Gherghesa, sunt nişte localităţi micuţe, şi după acele localităţi este pământul gherghesenilor sau al gadarenilor.
Existenta acestei asezari a fost confirmată, de asemenea, si situl Bisericii bizantine Gherghesa sau Gadara, de către oamenii de știință. Existența unei așezări antice pe malul de nord-est al lacului a devenit cunoscuta în anii '60, atunci când profesorul Avner Raben de la Universitatea Haifa, și Mendel Nun din Kibbutz Ein Gev, au descoperit rămășițele unui dig mare subacvatic conform "Haaretz".
Curând, în apropierea rămășițelor orașului, au fost găsite semne tipice ale perioadei bizantine - secolul V.
Scăderea puternică a nivelului apei, din aceasta perioada, i-a permis directorului de excavare Dr. Haim Cohen sa revina asupra studierii digului. Aici a fost descoperita o lespede de marmură, măsurand aproximativ 70/150 centimetri, cu o inscripție în aramaică, realizata cu caractere ebraice. Judecând după mărimea plăcii, datând din secolul al V-lea, și dupa primele cercetari ale experților, este vorba despre o placă memorială în onoarea unei persoane: textul începe cu cuvintele "Zahrin le-tov..." ("Memorie buna...). Au mai fost identificate, de asemenea, cuvintele "Amin" și "Marmaria". Acesta din urmă, conform cercetătorilor, înseamna "Sfânta Maria". "Așezările evreiești de pe malul de est al Mării Tiberiadei sunt o raritate", spune Prof. Artzi. "Până acum, nu am avut nicio dovada a existentei așezărilor evreiești din aceasta perioada, pe malul marii, acestea fiind disparute în timp, cu excepția Magdalei". Placa descoperita acum indică rădăcinile evreiești ale așezării, fiind o descoperire unica în țară, conform agentiei de știri israeliene "Cursor".
Arheologii au descoperit o constructie monumentala, sub apele Marii Galileei, in Israel. Este realizata din piatra si cantareste peste 60.000 de tone. Misterioasa structura are forma conica, este realizata din bazalt, are o inaltime de 10 metri si un diametru de 70 de metri. Deocamdata arheologii nu stiu exact cand a fost construita si nici care era scopul ei, insa constructii asemanatoare marcau de obicei locurile de inmormantare. Constructia a fost observata pentru prima data in anul 2003, cu ajutorul unui sonar, iar de atunci scafandrii au incercat sa afle detalii despre ea. Blocurile de bazalt nu pare sa fie cioplite, ci slefuite natural si sunt puse una peste alta, fiecare avand o lungime de 1 metru. Nu exista ziduri care sa delimiteze aceasta structura. Istoricii sunt siguri ca este o realizata de oameni, insa probabil se afla pe uscat, ulterior fiind acoperita de apa Lacului Tiberiadei, cunoscut si sub numele de Marea Galileei.
Lacul Tiberiada sau Lacul Rabinilor, cum mai spun iudeii, situat in nord-estul Israelului , tinutul deluros astazi este relativ slab populat . In trecut cu orase infloritoare care intretineau schimburi comerciale animate cu aproape intreaga lume cunoscuta la vremea respectiva, astazi ,dintre ele a supravietuit numai Teverya (Tiberias) . Acest oras cu 40.000 de locuitori de pe malul vestic al lacului este centrul celei mai mari regiuni agricole israeliene. Sistemul complex de canale de irigatii face posibila cultivarea bananierilor ,a curmalilor si a vitei de vie chiar si in acest climat arid.
Localitatea Teverya (Tiberia ) a fost intemeiata in secolul I d.Hr. de Iron Antipa. Tetrarhul, conducator al iudeilor din mila Romei, care a botezat astlel orasul in cinstea imparatului Tiberiu. Dupa distrugerea Ierusalimului de catre romani in anul 70 d.Hr.,Teverya ( Tiberias ) a avansat la rangul de centru rabinic. In urbe se intrunea Marele Sanhedrin, cea mai importanta adunare a invatatilor evrei.
In preajma anului 400,aici a fost elaborata versiunea din Ierusalim a Talmudului ,cu cele doua parti ale sale ,Misna si Ghemara.Talmudul ramane si azi cartea sfanta a iudaismului .Sub stapanirea bizantina si araba, asezarea evreiasca locala a cunoscut o perioada de inflorire . Dupa secolul al XII-lea ,ea a intrat insa in declin.
Pentru iudaism ,Teverya ( Tiberias ) este un oras de o importanta deosebita. Aici se afla mormantul lui Moise Maimodine (1135-1204), filosful evreu a redactat Misna Tora (repetarea legii), o opera fundamentala a gandirii juridice evreiesti. Cartea, scrisa intre anii 1170 si 1180, cuprinde 14 volume, la a caror imbunatatire autorul a lucrat pana la moarte.
In nordul Israelului, la vest de Inaltimile Golan care apartin Siriei, dar raman sub ocupatia statului evreu, este Lacul Tiberiada, prin bazinul sau, a carui intindere pe directia nord-sud masoara 21 kilometri, curge Iordanul, luviu care a dat numele statului Iordania, vecin estic al Israelului.
Lacul Tiberiada seamana, prin conturul sau, cu un cap de om cu fata intoarsa spre est, cu o claie mare de par la nord (unde bazinul atinge latimea maxima de aproximativ 13 kilometri) si cu o barba ascutita indreptata spre sud.Suprafata lacului este de 166 kilometri patrati .
Numele actual al bazinului, Lacul Tiberiada, suna destul de putin cunoscut pentru majoritatea turistilor. Insa la auzul numelui de ”Genezareth” cei mai multi fac legatura cu lacul pomenit in Biblie. Acest rezervor de apa, care poarta si alte denumiri (Marea Galileii, Yam Kinneret) care figureaza la loc de cinste in mai multe episoade biblice, are acum numele arab Bahr Tabariya.
Adancimea Lacului Tiberiada nu este impresionanta (pana la 43 de metri), dar oglinda apei se afla la 209 metri sub nivelul marii, in Valea Iordanului, dar în epoci geologice indepartate, bazinul facea parte din Marea Mediterana, care se intindea de la marginea nordica a teritoriului Israelului contemporan pana la pamanturile aflate la aproximativ 64 kilometri sud de Marea Moarta .
Lacul Tiberiada este important din punct de vedere economic, mai ales datorita bogatiei speciilor de pesti din apele sale. Pe malurile lui traiesc, de asemenea, in numar mare, cufundani, pelicani, broaste testoase si raci de apa dulce.
Pe Muntele Fericirilor unde taina se întâlnește cu minunea, misterul divin cu viața noastră, iar efectul este pacificarea, blândețea, fericirea. Adică noi ne odihnim în Dumnezeu și Dumnezeu Se odihnește în noi, undeva pe un delușor din nordul țării Israelului, aproape de granița cu Libanul, pe malul Mării Galileii, nu departe de Capernaum, pelerinii secolului al IV-lea au hotărât că acesta e locul unde a rostit Iisus predica de pe munte.
Au construit o bisericuță și au marcat locul pe drumul pelerinajelor lor. Astăzi, după aproape două mii de ani, există încă o bisericuță – nu aceeași bineînțeles ci una modernă – și mai există pelerini. Ce dovadă mai bună vreți pentru a demonstra puterea și adevărul spuselor lui Iisus. Deși catolică – aparține ordinului franciscan – bisericuța are forma bisericilor ortodoxe. Cupola aurită protejează micul altar de dedesupt, iar ferestrele de pe pereții încăperii octogonale ne amintesc de câte o Fericire.
Frumoasa Basilica a Bisericii Muntelui Fericirilor a fost construita intre 1936 si 1938, dupa un design al faimosului arhitect de biserici, Antonio Barluzzi. Intran prin din partea de nord-est a bisericii destinată vizitatorilor. In acest loc se afla: o biserica catolica franciscana, o manastire, un hotel, niste gradini, o ferma si un centru turistic.
Nu există fericire fără Dumnezeu… Nefericirea este tocmai incapacitatea de a iubi și de a fi iubit, frustrarea surdă a singurătății și neputinței, un cerc vicios din care doar altruismul ne mai scapă. Hristos nu aduce dileme legate de fericire, ci oferă răspunsuri: poate veți avea lipsuri, dar o inimă curată vă garanteză fericirea.
Primii creștini erau fericiți, pentru că aveau o credință puternică și își exteriorizau această credință prin milostenie și rugăciune. Participau inițial la slujba numită Tamid (ora 15:00). Se rugau la aceeași oră, aceeași psalmi, baza celor 7 Laude de azi (vezi Micul Ceaslov). Și aveau și o speranță uriașă: învierea, certitudine.
Dupa randuiala Vechiului Testament, pentru a implini Legea, credinciosul trebuia sa asculte de cele 10 porunci. Potrivit cuvintelor Mantuitorului: "Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc" (Matei 5, 17), cele 10 porunci trebuie pazite si de crestini, intocmai.
Pe langa aceste zece porunci, Mantuitorul a mai dat crestinilor alte noua indemnuri, prin care se implineste Legea, in scopul desavarsirii morale.
Superficial privind Predica de pe Muntele Fericirilor are nouă versete, fiecare incepand cu "Fericiti sunt…" sau in latina "Beati…" Cuvantul latinesc a dat muntelui numele sau - Binecuvantati - Fericiti.
Pe acestea nu le-a dat insa in chip de opriri sau porunci, ci in chip de "fericiri", fiindca ele se potrivesc deplin cu smerenia si blandetea Mantuitorului Hristos. Pe de alta parte, cele noua Fericiri sunt atat de potrivite cu nazuintele sufletului crestinului, incat, numai auzindu-le, suntem indemnati singuri sa le indeplinim.
Urmatori Mantuitorului, apostolii si martirii au dobandit cununa muceniciei, jertfindu-si viata pentru raspandirea credintei crestine. Calendarul crestin cinsteste amintirea a mii si mii de martiri care si-au dat viata de buna voie si chiar cu bucurie pentru Hristos. De aceea si ziua mortii lor a fost totdeauna pomenita de Biserica, nu ca zi de durere si de infrangere, ci, dimpotriva, ca zi de bucurie si de biruinta.
Pentru aceasta, crestinii sunt indemnati sa se bucure de orice incercare a credintei, ca Sfantul Apostol Petru, care spune: "... intrucat sunteti partasi la suferintele lui Hristos, bucurati-va, pentru ca si la aratarea slavei Lui sa va bucurati cu bucurie mare. De sunteti ocarati pentru numele lui Hristos, fericiti sunteti, caci Duhul slavei si al lui Dumnezeu Se odihneste peste voi".
In jurul bisericii este amenajată o grădină minunată, cu multe flori, trandafiri, tufe de bougainvillea de toate culorile, palmieri și curmali. În vale se zărește Marea Galileii. În păduricea din fața bisericii, la umbra ficușilor imenși, printre grupurile de oameni ce se roagă, simți puțin miresma unui colț de rai.
Muntele Fericirilor din Galileea, cu multe controverse îndoieli ale pagânismului moderm, ca nu exista nicio dovada a identificarii acestui loc inainte de secolul al IV-a, insa pare rezonabila plasarea predicii aici, avand in vedere ca Iisus se afla in Capernaum, nu departe de acest loc. Se atribuie alegerea acestui loc pelerinilor care au fost in zona: era probabil inevitabil ca aceasta zona bine udata de ape, cu umbrele copacilor de pe coasta Marii Galileii, unde pelerinii bizantini faceau picnicuri, sa nu fi fost identificata cu locatia a doua episoade: mancarea, inmultirea painilor si pestilor; delegarea lui Petru a responsabilitatii, dupa un mic dejun cu peste. Dupa aceste evenimente, a devenit convenabil ca predica sa fie localizata pe acest deal, numit Muntele Fericirilor.
Indiferent daca acest loc este cel corect, Biserica Fericirilor se afla intr-un cadru similar cu cel in care Iisus ar fi stat pentru a tine predica. De aici "se pot vedea virtual toate locurile in care Iisus a trait si muncit" .
Se stie ca pelerinii au comemorat predica pe Muntele Fericirilor, inca din secolul al IV-a. Dupa ce au descris Biserica Painilor si Pestilor, pelerina Egeria a scris "Acolo in apropiere, pe munte este pestera spre care Mantuitorul a urcat si a rostit Fericirile".
Ruine ale unei biserici mici, datate la sfarsit de secol IV, au fost descoperite la poalele dealului, la biserica actuala. Are o taietura ca de cisterna, in stanca si ramasite ale unei manastiri mici spre sud si sud-est. O parte din mozaicul podelei a fost recuperat si acum este expus la Capernaum.
Biserica actuala a fost construita in 1938, este in stil bizantin. Cladirea are un furnir de marmura inchizand peretii mai mici si un mozaic de aur in dom.
Insa principala piesa de atractie o reprezinta amplasarea. Gradinile racoroase si linistite cu vedere spre Marea Galilee si peisajul in care Iisus a predicat fac din acest loc unul excelent pentru a contempla una dintre cele mai faimoase invataturi crestine.
Ruine ale unei biserici mici, datate la sfarsit de secol IV, au fost descoperite la poalele dealului, la biserica actuala. Are o taietura ca de cisterna, in stanca si ramasite ale unei manastiri mici spre sud si sud-est.
O parte din mozaicul podelei a fost recuperat si acum este expus la Capernaum.
Muntele se afla deasupra Tabcha-ei, la 175 metri deasupra marii Galileii, dar la 35 metri sub nivelul Marii Mediterane. Se poate ajunge aici de pe un drum care urca din Tabcha, pe Vered - Hagalil, spre Rosh-Pina si Galileea de Sus.
Abia atunci înţelegem cum putea vorbi Mântuitorul la mii de oameni, fără a avea porta-voce. Va dați seama cca. 5000 de barbați fara a socoti femeile si copii. Un auditoriu impresionat pentru vremea aceea.
Folosindu-se de minunăţiile create de Dumnezeu în natură, Mântuitorul a transmis mesajul Său mulţimilor, cu un impact imediat. Inimile oamenilor din timpul vieţii Mântuitorului ardeau de nerăbdare să asculte şi altceva decât spuneau fariseii sau cărturarii, deşi surpriza lor a fost că Mântuitorul nu a vrut să contrazică neapărat spusele acestora, ci mai ales faptele lor.
Evanghelia, cu Predica de pe munte, se referă la mesajul central al predicii Fiului lui Dumnezeu Întrupat: Iubirea totală. Adică iubirea fără limite, care nu ţine cont de nimic, ci doar de faptul că celălalt este creatura lui Dumnezeu şi merită toată consideraţia noastră. Îndemnul la iubirea vrăjmaşului este unul absurd, la prima vedere, iar punerea în practică a acestuia este extrem de dificilă.
Biserica este decorată cu versetele fericirilor, pe mozaicul de pe podea și din jurul altarului, Peretii tavanului au forma de octogon, iar in fiecare parte exista cate o fereastra cu unul dintre cele 8 versete, cel care lipsește este cel de al-9-lea. La intrarea în biserică, deasupra ușii, se află o pictură ce surprinde scena înmulțirii pâinilor și peștilor. În fața altarului se afla scluptat în lemn două pagini ce cuprind Fericirile alături de note musicale.
Aproape că nu era nevoie de mai mult, Iisus a ales locul, creatia Lui, că parca nu-ți vine sa te dezlipești de el. Plecam cu fericirea-n suflet.
Capernaumul in vremea Mântuitorului era o localitate de pescari pe malul Marii Galileii.
Galileea "Ținutul", prescurtare de la glil ha-goyim, "Ținutul neamurilor", adică al necredincioșilor - în latină. Galilaea, este ținutul din nordul Israelului, divizat în Galileea Superioară (Ha-Galil Ha-Elion), Galileea Inferioară (Ha-Galil Ha-Tahton) și Galileea de Vest (Ha-Galil Ha-maaravi). Limitele Galileei sunt:la sud Valea Izreel și Valea Beit Shan, la est - dinspre miazăzi spre miazănoapte - Valea Iordanului, Lacul Galileei (Kineret, Tiberiada, sau Ghenezaret) și Valea Hula, la vest - coasta Mării Mediterane și Valea Zebulon (Zevulun), iar la nord - Libanul. În zilele noastre, geografii israelieni consideră granița geografică dintre Israel și Liban drept limita nordică a Galileei.
Limita dintre Galileea Superioară și Galileea Inferioară este Valea Beit Hakerem, o depresiune îngustă
care se întinde dinspre est spre vest în mijlocul regiunii.În vreme ce Galileea Superioară se caracterizează prin munți ceva mai înalți, dintre care vârful cel mai înalt este Muntele Meiron, de 1208 metri, Galileea inferioară se distinge prin munți de mică înălțime, separați de văi întinse.
Aceasta împărțire a Galileei provine din vechime, și este menționată încă în Mishna:De la Kfar Hanania (n.n. în Valea Beit Hakerem) în sus, tot ce- i fără sicomori, e Galileea Superioară, iar de la Kfar Hanania în jos, pretutindeni unde cresc sicomorii, este Galileea inferioară. Galileea este un loc de întâlnire a mai multor religii și civilizații: iudaică, elenistică, creștină, islamică.
Galileea a fost locuită încă din epoca pietrei. În paleolitic a sălășluit aici Omul din Galileea, ale cărui oseminte au fost găsite în peștera din Nahal Amud. Vârsta lor a fost apreciată ca fiind de cel puțin 140.000 ani. Și în alte locuri din Galileea s-au descoperit urmele unor așezări din perioade preistorice: în Valea Hula, lângă izvoarele Einan, în peștera Kaftza de lângă Nazaret, locuită în urmă cu peste 100.000 ani. Vestigiile unor așezări omenești din epoca pietrei au fost găsite și pe Nahal Batzat, de asemenea în cariera Evron, unde a existat o așezare din paleoliticul mijlociu.
Mai târziu, în neolitic au ființat în regiune, inclusiv la Ein Gev, așezări ale Culturii Natufiene din anii 12.800-10.200 î.Hr. Bine reprezentate sunt în Galileea mărturiile din vremea calcoliticului, de pildă peștera funerară de la Pekiin. În vremea noastră sunt cunoscute în munții Galileei 22 de așezări calcolitice. În ele s-au descoperit obiecte de ceramică caracteristice regiunii alături de elemente tipice pentru epoca cronologică.
Există diferențe între așezările umane preistorice găsite în Galileea Superioară și cele din Galileea Inferioară, unde de pildă, ele nu erau plasate în preajma bazinelor de apă. Epoca bronzului s-a însoțit în Galileea de începutul urbanizării.
Potrivit tradiției biblice a evreilor, numele de Galil, adică Galileea, a fost dat de evreii sau israeliții antici. Regiunea corespundea cu patrimoniul teritorial al triburilor Naftali și Asher, precum și Dan.În cele din urmă tribul Dan a fost însă dispersat prin țară, având un reazăm teritorial în primul rând în centrul țării. Aceasta provincie a Palestinei, a fost numita de Isaia "Galileea neamurilor" (Isaia 8, 23; Matei 4,15). Primise acest nume pentru ca pe langa iudei, locuiau in Galileea foarte multi pagani dintre arabi, canaanei, fenicieni, greci si sirieni etc.
Galileea a devenit vestita pentru ca : in Nazaretul ei a primit Sfanta Fecioara Maria vestea ca va zamisli si va naste pe Fiul lui Dumnezeu; in el Si-a petrecut Iisus copilaria si tineretea ; aici Si-a inceput propovaduirea Hristos; in Galileea a facut primele minuni, incepand cu nunta din Cana ; din Galileea Si-a ales Domnul Hristos unsprezece din apostoli. In Galileea li S-a aratat Iisus ucenicilor ultima oara dupa inviere, trimitandu-i sa invete si sa boteze neamurile (Matei 28, 16-20).
In Galileeia a copilarit si a trait Iisus si de aceea dupa înviere aratarea Domnului Hristos Apostolilor s-a facut tot pe Muntele din Galileia. Matei XXVIII, 16-17. "Iar cei unsprezece ucenici au mers in Galileea, la muntele unde le poruncise Iisus. Si vazandu-L, I s-au inchinat, ei care se indoisera".
Aceasta aratare este una dintre cele mai importante, indeplinita de Iisus fata de Apostoli, caci ea incheie istoria vietii si activitatii Mantuitorului in prima Evanghelie. Ea este relatata numai de Matei, iar Marcu o indica prin cateva cuvinte de recomandare ale Mantuitorului facute la urma Apostolilor Sai.
Orasul Capernaum a mai fost numit si Cetatea Domnului ( Matei 9,1).
Printre ruinele vechiului Capernaum se afla astazi trei obiective turistice de seama: Casa Sfintilor Petru si Andrei, impreuna cu Biserica Sfantul Petru, care este romano-catolica; Biserica Sfintii Apostoli, care este ortodoxa; ruinele Sinagogii in care si-a inceput propovaduirea Mantuitorul Iisus Hristos.
Inca din primele secole crestine, in Capernaum exista deja o comunitate crestina deosebit de puternica. Datorita acestui lucru, inca de la inceput, crestinii proveniti dintre iudei au transformat casa lui Petru si a lui Andrei intr-un locas de cult.
Prin secolul al IV-lea, casa a fost izolata de celelalte cladiri, printr-un zid, punandu-i-se un acoperis mai rezistent. Se crede ca cel care a zidit aceasta biserica a fost "Iosif, principele din Tiberiada", caruia Sfantul Constantin cel Mare i-a permis sa construiasca biserici in Tara Sfanta, dupa cum marturiseste Sfantul Epifanie In jurnalul pelerinei Egeria, care s-a inchinat si la locurile sfinte din Capernaum, citim urmatoarele: "Casa mai-marelui apostolilor a devenit biserica, dar se pastreaza inca peretii casei. Acolo l-a vindecat Domnul pe paralitic. Acolo se afla sinagoga in care Domnul l-a vindecat pe indracit si la care se ajunge urcand numeroase trepte. Aceasta sinagoga este facuta din pietre patrate."
Conform Evangheliei după Matei, Iisus a plecat din Nazaret și s-a stabilit în Capernaum (Matei 4, 13). Mai ales ca acolo în Nazaret după citirea în Templu concetațenii orasului copilariei lui Iisus au încercat sa-l arunce dupa cresta muntelui de lânga orașel ca să-l omoare. Iisus cunoștea micuța localitate de pescari și pe mulții dintre oamenii sarmani de aici, care-și câstigau existenta din pescuit.
O analiză a evangheliilor arată că Isus a predicat în special în Galileea. În cea mai mare parte a primilor doi ani ai săi, Iisus a predicat mai mult în zona nordică a Ţării Promise, în timp ce se afla în apropierea Mării Galileii sau pe mare, el le-a predat oamenilor multe învăţături remarcabile şi a înfăptuit multe miracole impresionante, el le-a predica adesea dintr-o barcă trasă la tărm oamenilor care îl ascultau de pe malul acoperit cu pietriş.
Primii lui discipoli, cei mai apropiaţi, făceau parte din comunităţile de pescari sau de agricultori din zonă.
În Galileea, Isus şi-a desfăşurat misiunea sa cu precădere în Capernaum, „oraşul său“, situat pe ţărmul
Mării Galileii (Mt 9:1).
Uneori, Iisus a plecat cu barca din împrejurimile acestui oraş şi a mers până în Magadan, Betsaida sau alte localităţi aflate în apropiere. Puteţi observa că „oraşul“ lui Isus nu era foarte departe de Nazaret, locul în care a crescut, sau de Cana, locul în care a transformat apa în vin. Nu era departe nici de Nain, oraşul în care l-a înviat pe fiul unei văduve, şi nici de Betsaida, unde a hrănit în mod miraculos peste 5 000 de oameni şi i-a redat vederea unui orb.
După Paştele din 32 e.n., Iisus s-a îndreptat spre nord, către oraşele Tir şi Sidon, două porturi feniciene. Apoi şi-a extins ministerul, predicând în unele dintre cele zece oraşe elenizate care alcătuiau confederaţia Decapole. Iisus se afla nu departe de Cezareea lui Filip (F2), probabil pe Muntele Hermon, când Petru l-a recunoscut drept Mesia, iar la scurt timp după aceea a avut loc transfigurarea. Câtva timp mai târziu, Isus a predicat în Pereea, o regiune aflată la est de Iordan. — Mr 7:24–37; 8:27—9:2; 10:1; Lu 13:22, 33.
Isus şi-a petrecut ultima săptămână de viaţă pe pământ împreună cu discipolii săi în Ierusalim, „oraşul marelui Rege“, şi în împrejurimile acestuia (Mt 5:35). Puteţi observa că în această zonă există şi alte localităţi despre care aţi citit în evanghelii, cum ar fi: Emaus, Betania, Betfaghe şi Betleem. —Lu 2:4; 19:29; 24:13;
Pe malul Marii Galileii, orasul Capernaum este localitatea care a fost mentionata de 16 ori in Noul Testament. Orasul a fost unul din locurile preferat ale lui Isus Cristos. Capernaum, Bethsaida si satele din imprejurimi au dat o mare parte din discipolii lui Isus. O parte din minunile infaptuite de Iisus s-au petrecut aici.
Si, parasind Nazaretul, a venit de a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele lui Zabulon si Neftali, ca sa se implineasca ce s-a zis prin Isaia proorocul, care zice: "Pamantul lui Zabulon si pamantul lui Neftali, spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul care statea in intuneric a vazut lumina mare si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina le-a rasarit". (Matei 4, 12-16)
Petru, Andrei, Iosif, Ion au fost pescari din Capernaum si Matei vamesul, de asemenea și Minunata Pescuire s-a petrecut pe malurile Tiberiadei, la Capernaum. Iisus se afla lângă lacul Ghenizaret şi i-a văzut pe pescari că-şi aranjau mrejele de pescuit. Şi după cum cu orice prilej Dumnezeul-Om predica şi săvârşea minuni, aşa şi acum, după ce a intrat în corabia lui Simon (Petru), l-a rugat să tragă corabia câţiva metri de ţărm. De acolo, ca şi cum s-ar fi aflat într-un amvon, „învăţa mulţimile”.
Apoi se petrece pescuitul minunat. Din momentul săvârșirii minunii, pe Petru nu l‑au mai interesat peștii, ci Cel Care se afla în fața lui și care promitea, prin Însăși prezența Lui și prin mesajul pe care îl aducea, ceva măreț, ceva care dă sens vieții. De aceea, nu e deloc surprinzător că, atunci când Iisus îi spune să‑L urmeze, făgăduindu‑i să‑l facă pescar de oameni, Petru lasă toate și Îi urmează (Lc. 5, 11). Și astfel, din Capernaum, începe Odiseea Apostolului Petru. O Odisee care nu e deloc liniară, nici numai ascendentă, ci una cu multe poticniri, cu mărturisiri de fierbinte atașament și de iubire sinceră față de Iisus, dar și cu neîncredere față de ajutorul Lui și, mai ales, cu lepădare de El. Însă tocmai acest parcurs sinuos e cel care îl și validează și îl face profund uman. Când Îl vede umblând pe mare, Petru cere să facă și el asemenea; la îndemnul lui Iisus, pășește pe apă, însă cu neîncredere, ceea ce face să se scufunde (Mt. 14, 26‑30). Lipsa lui de încredere în Cel Care îl cheamă la Sine trădează confuzia lui Petru față de adevărata identitate a lui Iisus. Totuși, nu mult după aceea, când Iisus îi întreabă pe ucenici ce cred despre Dânsul, tocmai Petru este cel care afirmă răspicat: „Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui Viu” (Mt. 16, 16). Pentru ca, ulterior, același Petru să încerce să‑L împiedice pe Iisus să moară pe cruce, provocând o replică usturătoare din partea Mântuitorului: „Înapoia mea, satano! Că sminteală Îmi ești”
Sinagoga din Capernaum este locul in care Mantuitorul Iisus Hristos si-a inceput activitatea de propovaduire a Imparatiei lui Dumnezeu. Localitatea numita Capernaum, al carui nume inseamna "Satul lui Naum", se afla asezata pe malul nordic al Lacului Ghenizaret (Marea Galileei), fiind un sat de pescari.
Sinagoga din Capernaum. In timpul celor doua revolte ale evreilor impotriva romanilor, orasul Capernaum a fost crutat, el neavand ziduri de aparari. Dupa cea de-a doua revolta, evreii izgoniti din Iudeea s-au refugiat in Galileea, o parte dintre ei asezandu-se in Capernaum. Dupa ce s-a asternut pacea cu romanii, evreii au fost ajutati de acestia sa ridice o noua sinagoga in Capernaum, cea mai frumoasa din Palestina.
Sinagoga din Capernaum este foarte mare si deosebit de mestesugita pentru un sat de pescari precum cel amintit. Ea este formata din doua cladiri alaturate: o sinagoga si, spre rasarit, o scoala pentru scribi.
Potrivit unor arheologi, aceasta sinagoga a fost construita cândva la granita secolelor II-III, pentru ca, mai apoi, sub dominatie crestina, o asemenea sinagoga ar fi fost imposibil de construit. Alti arheologi, insa, pornind de la arhitectura si vechimea obiectelor de ceramica gasite, sustin ca sinagoga a fost construita pe la sfarsitul secolului al IV-lea, ceea ce trimite spre o vietuire pasnica intre iudei si crestini.
Si, venind in Capernaum, indata intrand sambata in sinagoga, ii invata. Si erau uimiti de invatatura Lui, caci El ii invata pe ei ca Cel ce are putere, iar nu in felul carturarilor" (Marcu1).
Satirul de argint. Domnul Iisus Hristos a fost întrebat, prin Petru, dacă vrea să plăteas că dajdia pentru templu. Evreii se aflau sub stăpânirea romană, iar romanii percepeau taxe şi impozite de la toţi locuitorii Ţării Sfinte. Cei care strângeau aceste taxe erau iudei; ei adunau şi o taxă pentru templu. Astfel, putem înţelege de ce Domnul Hristos l-a întrebat pe Petru: „Regii pământului de la cine strâng taxe, de la străini sau de la fii?” Răspunsul erau evident: de la străini. Şi Mântuitorul concluzionează: „Iată deci că fiii sunt scutiţi”. El ca Fiu al lui Dumnezeu şi ucenicii Săi, care sunt fraţi ai Fiului lui Dumnezeu, nu trebuiau să plătească această taxă pentru templu. Birurile erau pentru supuşi, adică pentru robi. În cele din urmă, Domnul Hristos l-a îndemnat pe Petru să plătească dajdia. A fost un gest formal prin care Mântuitorul ne arată că El nu rămâne dator nimănui şi nu vrea să creeze situaţii-limită. El este deasupra tuturor legilor, dar şi a conducătorilor vremelnici ai popoarelor.
Sapaturile a uscos la lumina ruinele unei case cu insemne crestine din sec al 2 lea si ale unei biserici din sec al 4 lea. Se presupune ca este casa Sf Apostol Petru. Ruinele Sinagogii Albe sunt din vremea ocupatiei romane si a trecerii lui Isus pe aici. Astazi, ruinele antice sunt in custodia bisericii franciscane si a celei otrtodoxe grecesti.Trupele militare romane, sub comanda unui centurion au fost stationate la Capernaum.
Facilitatile de petrecere a timpului liber, oferite trupelor romane, erau demne de oferta turistica de astazi. Capernaum a fost una din primele statiuni cu multiple posibiliati de tratament si intretinere corporala. Orasul a mai fost numit si Cetatea Domnului (Matei 9,1). Aici se pot vizita ruinele sinagogii din calcar alb, ridicata pe locul unde Mantuitorul a predicat si ruinele casei soacrei Sfantului Petru.
Tot aici, in afara sitului arheologic, se poate vizita si Biserica ortodoxa “Sfantul Gheorghe”, unde crestinii pot vedea o pictura de o deosebita frumusete reprezentand Judecata de Apoi (aici preotul insotitor poate face o paralela intre aceasta scena si cea reprezentata in Biserica catolica a Bunei vestiri din Nazaret). Ce a ramas astazi din orasul Capernaum, este un sit arheologic ce cuprinde ruinele sinagogii precum si a numeroase case situate langa aceasta. Pe ruinele casei soacrei Sf. Petru s-a ridicat o Biserica romano-catolica. La poarta se afla o statuie de bronz a Sf. Petru tinand in mana o cheie si avand la picioare un peste. Petru a venit din randul unor pescari, tine in maini cheile Imparatiei cerurilor, iar pestele este simbolul crestinismului, cuvantul ihtis (peste) indicand faptul ca Iisus Hristos este Mantuitorul.
Localitatea a fost abandonata cu aproximativ o mie de ani în urma si a fost redescoperita de arheologi în anii 1800.Astazi este numit Kefar Nahum în ebraica, si Talhum în araba. Capernaum a fost o localitate în Israel populata între anii 150 Î.Hr. si cha 750, dar astazi este în ruina.Conform Evangheliei dupa Luca 4:31-44, a fost unul din locurile în care Iisus din Nazaret a vindecat un îndracit în sinagoga.
La ieșirea din sinagoga, Iisus a vindecat-o de friguri pe soacra lui Simon. Hristos a vindecat femei: pe soacra lui Petru, pe femeia gârbovă, pe cea cu scurgere de sânge. A lăudat pe văduva care dăduse doi bănuţi la Templu. A ascultat rugăciunea cananeencei pentru fiica ei. A vorbit la fântâna lui Iacov cu femeia samarineancă, ce a devenit mai apoi muceniţă. De asemenea, Iisus a vindecat pe toti cei bolnavi atinsi de felurite boli.El îsi punea mainile peste ei, peste fiecare din ei si îi vindeca Luca 4 cu 40..
Tot în Capernaum, Hristos vindecă pe sluga sutaşului (Matei 8, 5-13), si tot aici a vindecat un paralitic, adus pe pat de către prietenii săi (Matei 9, 1-7
Petru a locuit în Capernaum pe marginea Lacului Ghenezareth.Capernaumul a fost orasul cel mai iubit de Hristos din toata Palestina. Aici si-a petrecut cele mai linistite nopti si zile, în cei trei ani si jumatate de propovaduire. Cu toate acestea, cei mai multi din iudei nu credeau ca Isus este fiul lui Dumnezeu, Mesia cel mult asteptat.Îl socoteau un învatator, un rabi sau cel mult un prooroc.Iisus deplange soarta acestor cetati si le prezice osanda care li s-a pregatit.Iisus a început sa mustre cetatile în care s-au facut cele mai multe minuni ale sale pentru ca nu s-au pocait. Într-adevar dupa înaltarea Domnului la cer s-a abatut pedeapsa lui Dumnezeu asupra acestor trei cetati, Capernaum, Horazim si Bethsaida.
Oraşul Capernaum a fost întemeiat în perioada elenistă, iar în perioada ocupaţiei romane şi bizantine, Capernaum a prosperat, pentru ca apoi să fie distrus în secolul al VI-lea de către armata persană. Localitatea a fost abandonata acum peste o mie de ani în urma si a fost redescoperita de arheologi în anii 1800.Astazi este numit Kefar Nahum în ebraica, si Talhum în araba.
Galileea era provincia copilariei Sale si a activitatii Sale, mai fructuoasa decat cea din Iudeea. In Galileea isi dobandise primii ucenici care erau originari de acolo ; tot acolo se schimbase la fata inaintea celor mai intimi Apostoli.
Aici vrea El sa se arate cu stralucirea Sa marita dupa inviere. De aceea, dorea El sa-i intalneasca aici, dupa inviere, inca inainte de patimile Sale, cand le spunea : "dupa ce voi invia, voi merge mai inainte de voi in Galileea" (Matei XXVI, 32 ,- Luca XXIV, 6). Despre aceasta aratare anuntase ingerul vestitor pe mironosite zicând : "spuneti ucenicilor Lui (Iisus) ca S-a sculat din morti, si iata va merge mai inainte de voi in Galileea, acolo il veti vedea" . Insusi Iisus a spus mironositelor ca se va arata "fratilor" Sai in Galileea. Ca pelerini am dat slava lui Dumnezeu ca ne-a îngaduit sa pasim in aceste locuri pline de Harul lui Iisus.
Ne pregatim sa parasim incinta fanciscana. Ramânem însă gânditori și ne crisatalizam concluziile vizitei de aici. Privitor la credinta si viata celor din Capernaum, Mantuitorul s-a intristat, caci nicaieri nu facuse El atatea minuni ca in mijlocul lor. Pentru aceasta, a zis: "Si tu, Capernaume: N-ai fost inaltat pana la cer? Pana la iad te vei cobora. Caci de s-ar fi facut in Sodoma minunile ce s-au facut in tine, ar fi ramas pana astazi, dar zic voua ca pamantului Sodomei ii va fi mai usor in ziua judecatii decat tie" (Matei 11, 23-24).
Pentru ca Iisus Hristos a locuit pentru un timp in acest loc, orasul Capernaum mai este numit si "orasul lui Iisus". Capernaumul era locul de unde pleca si unde revenea Mantuitorul, dupa fiecare calatorie savarsita in Galileea. In acest oras locuiau Apostolii Petru si Andrei, Iacov si Ioan, precum si Matei, vamesul.(postat pe fb de ioan monahul)