La Manastirea Saydanaya din Ierusalim

05.12.2018 07:33

Pelerinajul Sfintei Liturghii, cu gândul spre Nasterea Domnului. Cea mai veche rugăciune cunoscută dedicată Maicii Domnului este Ὑπο την σην ευσπλαγχνίαν (Sub milostivirea ta), imn aparținând Sfintei Liturghii din veacul al III-lea, fiind scris în limba greacă în jurul anului 250 d. H. În anul 1917, Biblioteca John Rylands din Manchester a cumpărat mai multe bucăți de papirus egiptean, printre care și una de 18 pe 9,4 centimetri, conținând textul în limba greacă al acestei rugăciuni. Mai apoi, în 1938, profesorul C. H. Roberts a publicat acest fragment, iar colegul și colaboratorul său, E. Lobel, a considerat că textul nu poate fi mai vechi de secolul al III-lea d. H., fiind probabil scris între anii 250 și 300. Acest imn a fost folosit în cultul liturgic cu multe secole înainte de a fi utilizat fragmentul din Scriptură, extins: „Bucură-te, Ceea ce ești plină de Har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău” (cf. Luca 1, 28). Textul papirusului (traducere în limba română): Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoie, [ci] din primejdie ne izbăvește pe noi, una curată, una binecuvântată!

La mică distanță de Biserica Învierii din Ierusalim, în bazarul din cetatea veche a Ierusalimului, nu departe de sediul Patriarhiei Ierusalimului, exista Manastirea Saydanaya din Ierusalim, construita pe locul casei bunicii Maicii Domnului, Miriam/Maria. Aici pelerinul poate găsi o mănăstire de maici, închinată Presfintei Născătoare de Dumnezeu, numită Seidanághia (adică Sfânta Fecioară). Conform tradiției, aici a fost mutată în mod miraculos icoana Nașterii Maicii Domnului de la vechea mănăstire cu același nume din Damasc. Biserica principală a mănăstirii, care a fost recent renovată cu mult gust și respect pentru tradiție, este închinată Întâmpinării Domnului. În partea dreaptă a bisericii, se află paraclisul Sfintei Ana, mama Sfintei Fecioare, iar în partea stângă paraclisul Sfintei Maria, mama Sfintei Ana și bunica Sfintei Fecioare Maria.

 

Niciodata nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, a spune puterile tale, noi nevrednicii, ca de n-ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbavit pe noi din atâtea nevoi? Cine ne-ar fi pazit pâna acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapâna, caci tu pururea mântuiesti pe robii tai din toate nevoile.

Cad înaintea Mariei, Bunica Nascatoarei de Dumnezeu.Laudând cu evlavie pe Maria, cinstita bunica a Nascatoarei de Dumnezeu celei singure curate, primim ocrotirea, ajutorul si vegherea ei. Marie, a Nascatoarei de Dumnezeu bunica, pe toti cei ce se închina cinstitei icoane din Ierusalim arata-i locuitori ai împaratiei cerurilor. Sterge picaturile lacrimilor noastre, Marie, cu stergarul rugaciunilor tale, ceea ce esti bunica cinstita Nascatoarei de Dumnezeu, precum si Elisabetei, maica Înaintemergatorului.

Marie, cinstita bunica a Curatei Maici a lui Dumnezeu, sfinteste si binecuvinteaza pe cei ce alearga la tine si se închina cu credinta chipului tau. Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu. De Dumnezeu slavita Marie, bunica a Curatei Fecioare, ceea ce ai fost sotie preotului Matan, cu bucurie te cinstim, strigând: Împreuna cu Ana si cu Elisabeta roaga pe nepotul tau, Hristos, pentru toti cei ce te cinstesc.Ceea ce ai stranepoti pe Domnul Dumnezeu-Omul si pe Înaintemergatorul, împreuna cu mamele lor roaga-te, Bunica Marie pentru cei ce te lauda. De cuget ceresc umple, Marie, pe cei ce te lauda ca pe o bunica a Nascatoarei de Dumnezeu, ceea ce ai facut ceresc neamul pamântenilor. Calauzeste pe cei ce scapa la tine, Marie, pe caile deplinatatii întru Hristos – Cinstitul tau Stranepot, Cel ce singur poate a mântui pe cei muritori. Cu stralucite laude si cântari te încununam, bunica a Curatei Fecioare, de Dumnezeu luminata Marie, pazitoarea celor ce te cinstesc. Primeste cererile noastre, dumnezeiasca Marie, ale celor ce te cinstim ca pe o radacina de neam bun a Înaintemergatorului si a lui Hristos Cel cu totul îndurat. Izbaveste de primejdii, de dureri si de necazuri pe cei ce scapa la tine, buna Marie, maica a Anei, Bunica Domnului.

Al Nascatoarei: Cei ce suntem închinatori în Tara Sfânta, sarutând cu evlavie icoana ta, Marie, bunica a Nascatoarei de Dumnezeu, ne umplem de har. Sotie a lui Matan, bunica a Maicilor lui Hristos si a Înaintemergatorului Sau, Marie, ceea ce esti cu totul milostiva, nu înceta a-L face milostiv pe Iisus Stranepotul tau Dumnezeu-Omul, catre noi, cei ce te cinstim cu staruinta. Fiind noi învaluiti de necazurile vietii, de strâmtorari si de chinuri, alergam cu credinta, Marie, la ocrotirea si la sprijinul tau cel gata, strabunica întru tot laudata a Cuvântului lui Dumnezeu, a Celui ce a daruit lumii înviere.Marie, cinstita bunica a Curatei Maici a lui Dumnezeu, sfinteste si binecuvinteaza pe cei ce alearga la tine si se inchina cu credinta chipiului tau. Noi, cei cumplit primejduiti, cerând fierbintile rugaciuni ale strabunicii lui Dumnezeu, Maria, strigam: învredniceste-ne pe noi sa înflorim virtutile cele ce sunt flori bineînmiresmate.

Bucurati-va, dreptilor, întru Domnul, celor drepti se cuvine lauda.Fericiti sunt toti cei ce se tem de Domnul.

In Manastirea Saydanaya din Ierusalim se pastreaza si o a doua icoana, impresionanta, care infatiseaza patru generatii, genealogia materna a Fiului Lui Dumnezeu: batrana Miriam/ Maria, fiica sa Sfanta Ana, nepoata sa care ii poarta numele – Maria, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu – si stranepotul sau, Pruncul IIsus Fiul Lui Dumnezeu, în sfintele brate ale maicii Sale. Icoana slaveste sfintenia vietii femeilor alese de Domnul pentru implinirea, generatie dupa generatie, a planului Sau de mântuire a omenirii cazuta in pacat… Aici se afla un loc plin de liniste umbroasa, unde este așezată Manastirea ortodoxa de maici Saydannaya, aflata sub obladuirea Patriarhiei Ierusalimului, care a fost construita cu multa vreme in urma pe locul casei mamei Sfintei Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, preoteasa Maria, Mariam ori Miriam si a sotului ei, preotul Matthan. De aceasta icoană este legata si minunea cu musulmanul ce a fost cusut de Insasi Maica Domnului, dupa ce fusese ucis si taiat in bucati de raufacatori.Manastirea este singura care gazduieste o icoana a Sfintei Miriam, mama a trei fete, Maria, Ana si Sovia. Un sir lung de maternitate trupeasca imbogatit de cea spirituala, care ne aminteste si ne arata concret prin exemplul viu ca femeia se mantuieste prin nastere (trupeasca dar mai ales duhovniceasca) de prunci!     

,,Nimeni, aprinzând făclia, n-o ascunde sub un vas, sau n-o pune sub pat, ci o aşează în sfeşnic, pentru ca cei ce intră să vadă lumina. Căci nu este nimic ascuns, care să nu se dea pe faţă şi nimic tainic, care să nu se cunoască şi să nu vină la arătare. Luaţi seama deci cum auziţi: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el. Şi au venit la El mama Lui şi fraţii; dar nu puteau să se apropie de El din pricina mulţimii. Şi I s-a vestit: Mama Ta şi fraţii Tăi stau afară şi voiesc să Te vadă. Iar El, răspunzând, a zis către ei: Mama mea şi fraţii Mei sunt aceştia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l îndeplinesc. ” Evanghelia de la Luca (VIII, 16-21)

Pentru rugaciunile strabunicii tale, celei dumnezeiesti, Milostive, curateste multimea greselilor mele.

Floare luminata a credintei, Marie întru tot laudata si dumnezeiasca, strabunica a lui Dumnezeu, împreuna cu cele trei fiice ale tale si cu nepoatele tale – de Dumnezeu cugetatoarea Elisabeta, maica a cinstitului Înaintemergator, si cu Maica lui Dumnezeu cea curata – acopera si pazeste si ajuta si sfinteste si umple totdeauna de daruri pe cei ce primesc ale tale rugaciuni cinstite si fara sovaire alearga la ocrotirea ta in viforul vietii. Cu stropirea rugaciunilor tale sfinteste pe toti cei ce alearga la harul tau, Marie, maica a Sfintei Ana, si pe cei ce îti cânta luminat, ca uneia ce esti bucurie celor bine-credinciosi si ajutor si acoperamant. Floare a dumnezeiestii credinte, de mir izvorâtoare, Marie, ceea ce ai îndulcit cetele bine-credinciosilor cu mireasma cea de negrait a vlastarelor pântecelui tau, umplene pe noi de buna mireasma a dumnezeiestilor tale rugaciuni. Curatire cere Marie, pentru toti cei ce ti se închina sfintei tale icoane din Ierusalim, care îsi închide ochii, ca sa nu vada cumplitele noastre faradelegi.Dezleaga negura gresealelor noastre, Marie, cu fulgerele întru tot luminatelor tale rugaciuni catre Datatorul de Lumina, Fiul nepoatei tale. Maica a Soviei, care a nascut pe Elisabeta, dumnezeiasca maica a Înaintemergatorului, limpede arata mie caile pocaintei.Din tot felul de primejdii izbaveste-i pe cei ce te lauda si saruta dumnezeiasca ta icoana, strabunica a Celui Preaînalt, Marie.Ocroteste, Marie, pe toti cei ce poarta numele lui Hristos si calauzeste pe calea mântuirii pe cei ce cu credinta alearga la folosinta ta. Deschide ochii celor ce ti se roaga, Marie, ca sa vada pururea cele ce sunt de folos sufletesc celor ce se închina chipului tau izvorâtor de har. Ca pe o mostenitoare a cerurilor laudându-te toti, Marie, te rugam cu caldura: arata-i locuitori ai raiului pe cei ce alearga la tine. Bunica întru tot cucernica a Nascatoarei de Dumnezeu, sotie sfânta a cinstitului preot Matan, maica a Anei, a Mariei si a Soviei, acopera, Marie, pe toti cei ce te maresc.Închinându-ne toti cu evlavie chipului tau celui din slavita mânastire Seidanaia, cerem dumnezeiescul tau acoperamânt, Marie, vestita stramoasa a Nascatoarei de Dumnezeu.Bucurate, ceea ce mijlocesti cu staruinta la Hristos, Stranepotul tau cel Dumnezeiesc si Rascumparatorul tuturor muritorilor, Marie, de trei ori fericita, ca sa ne daruiasca noua ajutor, putere si întarire. Deschide ochii sufletului casnicilor tai, ca sa vada cu adevarat cele spre mantuire, de Dumnezeu luminata Marie, Bunica Nascatoarei de Dumnezeu, ceea ce deschizi ochii in icoana ta. Viata pasnica daruieste celor ce vin catre tine si te lauda fara sovaire, cucernica Marie, strabuna Celui Preaînalt, a Celui singur Începator al pacii si Atottiitor. Curateste întinaciunea patimilor noastre, Marie, cu apele rugaciunilor tale si cu isopul mijlocirilor tale catre Stranepotul tau, Dumnezeu-Omul, Cel ce ridica pacatele lumii.

Mergem spre Mănăstirea Saydanaya din Ierusalim se află pe locul unde a fost casa bunicii Maicii Domnului, Miriam. Manastirea este cunoscuta mai ales datorita icoanei Maicii Domnului Saydanaya, pictata de Sf. Apostol si Evanghelist Luca in timpul vietii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, icoană mare facatoare de minuni mai ales pentru familiile care nu pot avea copii…

Ierusalim : Mănăstirea Saydanaya – Bunica Maicii Domnului. În Ierusalim, imediat după ce intri în cetatea Sfânta prin Poarta Oilor / Poarta lui Ștefan / Poarta Leilor (toate trei, denumiri ale aceleiași porti, aflată nu departe de Gradina Ghetsimani), pe partea dreaptă, la parterul unei case obișnuite, locuită și în prezent, se află locul în care s-a născut Maica Domnului. Sub bisericuța ruseasca de la parterul clădirii, coborând o scară abia ghicită, foarte stramtă și întunecoasă, ajungi la o locuință din secolul întîi, cu două nivele suprapuse, o grotă etajată cu cămăruțe nu foarte mari, casa Sfinților Părinți Ioachim și Ana. Este impresionant să te gândești în ce condiții umile – pentru lumea de astăzi – a crescut micuța Maria, cea din neamul împărătesc al Regelui David, cea care urma să devină mama Fiului lui Dumnezeu! Mergand mai departe pe straduță în cetate, ajungem imediat pe Via Dolorosa – drumul strabătut de Iisus în timpul Patimilor Sale, purtând crucea grea de lemn în spate – iar mai apoi, la Biserica Sfântului Mormânt, de fapt Biserica Învierii Domnului!

Este cale de 15 – 20 minute de la casa Sfinților Părinți Ioachim si Ana până la Biserica Sfântului Mormânt, iar de acolo, continuând drumul în bazarul creștin,  în maxim 10 minute se ajunge la casa Bunicii Maicii Domnului, situată pe o straduță mai ferită a actualului bazar. Așadar, în maxim treizeci de minute, pe străduțele strâmte și intortocheate ale cetății, probabil și atunci pline de comercianți, Sfânta Ana cu micuța Maria (care a fost dusă la templu la vârsta de trei ani și jumătate) ajungeau de acasă la bunici, Preotul Mattam și bătrâna Miriam. Aceștia au avut trei fete: Ana – mama Mariei, Elisabeta,mama Sf Ioan Botezătorul și Salomeea,mama fiilor lui Zevedeu, Sf. Apostoli Ioan și Iacov.

Un pelerine ne povestește: Puțini pelerini stiu și puțini încearcă să ajungă la casa bunicii Maicii Domnului din Ierusalim, cei interesași vin și descoperă ca numlele ei este Miriam, adică Maria pe românește – Preasfânta Născătoare de Dumnezeu poartă așadar numele bunicii sale – și acest amănunt îi stârnește pe mulți si îi incarcă de dorința de  se închina și a cunoaște si ei locul, totuși programul pelerinajului nu le acordă timpul necesar așa că am să vă redau impresiile unui pelerine ajunsă aici:M-am hotărât într-o zi de sâmbătă, când am avut câteva ore libere în Ierusalim și, știind unde este localizata Mănăstirea Saydanaya – Bunica Maicii Domnului – am luat-o singură într-acolo.

Știam că de regulă ușa bisericii mănăstirii este închisă.

Chiar langa intersecția catre mănăstire, îmi atrage atenția o maică micuță, iute dar cu mișcări elegante, care vorbește cu un tarabagiu si pleacă grabită. Fără să știu de ce, grăbesc si eu pasul, după ea.  În doua minute ajung astfel exact în fața porții mănăstirii pe care o căutam, maica deschide cu cheia o ușă din curte, întreb daca pot intra și eu și îmi spune: nu, nu, veniți la ora șase, numai atunci deschid! Știam ca numai maica stareță are cheia, deci Bunica Maicii Domnului mi-a scos-o în cale, lucru rar, pentru că maica stareță, grecoaică, are ascultare la brutăria Patriarhiei Grecești a Ierusalimului și este singura care face prescurile, pentru toate bisericile ortodoxe din Ierusalim. Iar mâine fiind duminică, avea foarte mult de lucru!

Am revenit la ora șase seara cu o parte din grup, maica stareță ne-a deschis, după care, extrem de amabilă și zâmbitoare, ne-a spus întreaga istorie a mănăstirii: Ne aflăm pe locul casei în care s-a născut Sfânta Ana, mama Maicii Domnului. Deci suntem în casa Bunicii Maicii Domnului, a străbunicii Mântuitorului nostru! Clădirea actuala este veche, din secolul zece, am renovat-o de curând și am gasit o frescă cu un înger, de secol zece, o vedeți acolo sus, în fața intrarii!  Avem o icoană miraculoasă a Maicii Domnului cu Pruncul, mare făcătoare de minuni, care a venit aici singură, prin aer, din Siria, de la Mănăstirea Saydanaya de lângă Damasc – mănăstire veche, fondata de Împăratul Iustinian în anul 547. Numele mănăstirii din Siria, Saydanaya, înseamnă Prima Doamnă, Maica Domnului – de la această icoana venită miraculos aici în Ierusalim, pe la anul 1700, și mănăstirea noastră a preluat numele.

Măicuţa călăuzitoare ne spune că icoana făcătoare de minuni se găseşte zăvorâtă într-un spaţiu special construit în perete. Deschide cu cheia o uşiţă metalică, în spatele căreia, într-o casetă din argint, ferecată şi ea la rândul ei, se găseşte icoana Maicii Domnului. Ultima dată când a fost văzută a fost acum 50 de ani, dar o copie fidelă se găseşte deasupra spaţiului în care se găseşte caseta din argint ce adăposteşte originalul.  Misterul sfintei lucrări înfăptuite de Evanghelistul Luca dăinuie şi astăzi, nimeni neputând explica faptul că aceia fără de credinţă au rătăcit drumul spre icoană sau, pur şi simplu, un zid nevăzut le-a aţinut calea spre sfântul locaş.

Cum de icoana, după atât timp, continuă să fie izvorâtoare de mir?  Cum de tămăduirile miraculoase au loc şi astăzi uimind lumea medicală prin infirmarea unor diagnosticuri considerate fără de scăpare?  Cum de minunile se întâmplă nu numai pentru creştini, ci şi pentru reprezentanţii altor religii care s-au rugat la Saidnaya întru însănătoşire grabnică şi iertare de păcate?

Răspunsul pelerinul aveam să -l afle în acel loc luminat ca o aură de lumânări şi mirosind dumnezeieşte a mir. Atunci când, pentru prima oara în viaţă va realizat că, dacă îmi doresc ceva cu adevărat, acea dorinţă se va împlini. Şi, atunci va înțelege că misterul puterii icoanei făcătoare de minuni constă în - credinţă. Crede și se va realiza, credința ta te-a ajutat.

Icoana este originală, în Siria la mănăstire s-a observat lipsa ei, iar când niște creștini sirieni au venit la Ierusalim să se închine la Locurile Sfinte, au recunoscut-o; crezânad ca a fost vorba de un jaf, au luat-o să o ducă înapoi în Siria. Dar pe drum, icoana a dispărut și s-a întors tot singură aici!

Întreabăm dacă această icoană are o misiune legată de locurile acestea, de Ierusalim. Maica Stareță răspunde că da, icoana aceasta ajută familiilor care vor sa aibă copii și nu pot! Femeia care își dorește prunci primește un fitil de la candelă, postește, se spovedește… sunt multe fotogrtafii aici cu copii din România! – zâmbește maica stareță.

Imediat, o doamnă din grupul nostru tresare – și ea are aceeași problema! Însă cum știam ca nu este ortodoxă, cerem precizări, iar maica stareță ne spune: avem o femeie din Viena, catolică, care a luat fitilul de la candela icoanei și acum are copil! Dar atenție, dacă femeia nu este ortodoxă, trebuie să se pregătească: să se spovedească, sa postească trei zile, să se împărtășească si apoi să ia fitilul candelei, cu apă sfințită! Copiii care se nasc astfel au întotdeauna undeva pe corp un semn din naștere, simbolizând fitilul candelei de la icoana siriacă a Maicii Domnului!

Mai departe, maica stareță ne vorbește despre cele trei altare ale bisericii: altarul central, care dă și hramul mănăstirii, este închinat Întâmpinarii Domnului ( 2 februarie, sărbătorit pe calendarul vechi). În stânga avem altarul Tuturor Sfinților, iar in dreapta, altarul închinat Sfintei Ana și Bunicii Maicii Domnului, Miriam. În spate se află un mare baptisteriu, în care sunt botezați oameni din toată lumea, protestanți, musulmani, până și evrei!

O întâmplare minunată este aceea cu un tânăr de 27 de ani, un protestant din nordul Suediei, care trăiește în Canada. Tânărul a avut un accident atât de grav, încât paralizat și în comă fiind, medicii așteptau să moară în orice clipă. În acea stare aflăndu-se, tânărul a văzut o femeie care încerca să îl trezească. Apoi s-a trezit, a văzut un preot care avea în mână un vas cu ulei sfințit de la o icoană și care i-a spus: eu sunt din Siria, o să îți fac cruce pe picioare cu ulei sfințit și tu vei fi bine!  Și tânărul s-a vindecat! Apoi a venit aici, în Țara Sfântă, ca să îi mulțumească Domnului pentru că i-a redat viața! Protestanții au alaturi de Mănăstirea Saydanaya o casă pentru pelerini, unde tânărul era cazat. Cand a vizitat Gradina Ghetsimani si Mormantul Maicii Domnului ( icoana Maicii Domnului Ierusalimitisa, mare făcătoare de minuni) tânărul a înțeles că Maica Domnului era femeia care încercase să îl trezească!

Mai apoi, trecând pe aici pe străduță, în dreptul mănăstirii noastre (care abia este marcată, din exterior), a simțit ceva special și s-a gândit că pe aici trebuie să fie o biserică. A intrat în curte ( care arată ca și când are doar case obișnuite de locuit), a încercat pe la uși, iar în fața ușii bisericii ( și aceasta, aparent o ușă oarecare) iarăși a simțit ceva special. A intrebat o femeie ce este aici, aceasta a chemat-o pe maica stareță, care a venit și a deschis. Tânărul i-a povestit maicii starețe despre accidentul lui, apoi a început să pună întrebări tot mai multe, despre ortodoxie. Maica stareță l-a îndrumat spre Patriarhie, pentru ca ea avea treabă cu ascultarea la brutărie. După un timp, a primit un telefon, să pregătească baptisteriul, că va fi botezat un adult. Era chiar tânărul care fusese mai înainte în biserică – și care apoi a devenit preot ortodox in Canada!

El de fapt aproape murise, iși trăia ultimele clipe, cand Domnul l-a înviat, iar el acum lucrează pentru Dumnezeu! Domnul este sursa vieții, trebuie să credem, să avem speranță și nădejde în El! – ne finalizează maica stareță această istorisire a tânărului, care a impresionat-o și pe ea…

Maica stareță ne dăruiește apoi reproduceri cu doua foarte speciale icoane: cea mai importantă icoană a locului, care a și făcut în timp să se schimbe numele mănăstirii în Saydanaya – icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, cea venita din Siria, care este așezată lângă altarul central, dupa un grilaj ce nu se deschide niciodata!

Cea de-a doua icoana este cea care înfățișează patru generații, genealogia maternă a Fiului lui Dumnezeu: bătrâna Miriam, fiica sa Sfânta Ana, nepoata sa Maria – Preasfânta Născătoare de Dumnezeu si Pruncul Iisus, in sfintele sale brațele!  Este și aceasta o icoana impresionantă, care slăvește sfințenia vieții femeilor alese de Domnul spre împlinirea planului Său de măntuire a omenirii căzută în păcat… Deasupra tronului in care acestea sunt reprezentate se află un medalion cu icoana Întâmpinării Domnului ( hramul mănăstririi); este acolo Sfântul și Dreptul Simeon, cel care, trebuind să traducă din ebraică în greceste proorocia de la Isaia, „Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu”, chiar nu a putut crede că acest lucru poate fi posibil – dar Dumnezeu lucra să-și împlinească planul Său, generație după generație…

A Nascatoarei de Dumnezeu bunica, Marie întru tot cinstita, maica a Anei, a Soviei si a Mariei, roaga fierbinte pe Stranepotul tau, Hristos, sa trimita celor ce te lauda pe tine multimea îndurarilor si râul milei, ca o mijlocitoare dumnezeiasca a lumii, ca bine sa calatorim pe calea cea dreapta si mantuitoare. Maica a Anei, adica a bunicii lui Hristos, de Dumnezeu purtatoare Marie, noi, multimile credinciosilor, sarutand cu dor sfântul tau chip, staruitor te rugam: ceea ce ai dumnezeiesti stranepoti pe Înaintemergatorul si pe Dumnezeu-Omul, pazeste si binecuvinteaza si izbaveste de toata mestesugirea celui înselator pe cei care din cuget curat te lauda pe tine. Stapâna, primeste rugaciunile robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul. Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamantul tau. Amin (postat pe fb de ioan monahul)