Anul 1292. Prima Școala Romanească a fost la Brasov

27.08.2015 14:16

Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului. Bancile scrijelite unde se inghesuiau invataceii, calimarile de cerneala si tablitele pe care se scriau literele, te indeamna sa le atingi, am stat în bancă, l-am vazut pe Sf. Nicolae ( nuielușa ), numărătoarea, tabițele școlarilor și l-am ascultat pe ghidul nostru, un mare erudit și un excelet povestitor Preotul prof. Vasile Olteanu.

 

Atestată documentar la anul 1292, amintită de bula papală la 1399, biserica Sf. Nicolae se construieşte în piatră începând cu anul 1495 prin aportul ctitoricesc al voievozilor de peste munţi (Vlad Călugărul, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Petru Cercel, Aron Vodă, Gheorghe Ştefan ş.a.), adăugându-i-se ulterior alte trei paraclise de slujbă.

 

Prin valoroşii ei slujitori, protopopi şi preoţi cărturari, biserica slujeşte din plin focarul de cultură din Scheii Braşovului, patronând şcoala, tiparul şi scrierea cărţilor româneşti.

 

Prima Scoala Romaneasca cu muzeul din Scheii Brasovului  este un obiectiv turistic cu care orasul Brasov se mandreste, dar puțini știu de el, ca multe aletele (Biserica Neagra, Piata Sfatului, Turnul Alb, Turnul Negru, Tampa, diferite muzee din oras etc.) si care merita vizitat neaparat daca aveti drum prin Brasov.

 

 Aici exista foarte multe manuale din secole demult trecute, sala de clasa “Anton Pann”, o tiparnita veche, o numaratoare, o harta cu teritoriile dacice care demonstreaza și fundamentează a Romania Mare, realizata de romană si multe alte lucruri interesante pe care ghidul vi le va prezenta in detaliu si cu foarte mare placere.

 

Sub egida Bisericii s-a infiintat prima scoala romaneasca. Scoala noua, de piatra, a fost construita in 1597, prin osteneala protopopului Mihai, din fondul daruit cu draga inima de Aron Voda al Moldovei. Aici veneau sa cunoasca lumina invataturii în limba și  țara lor toti copiii mai rasariti ai Brasovului.

 

Prima Scoala Romaneasca este recladita in 1760, adaugandu-i-se un etaj in stil baroc. Incepand cu anul 1559, limba de predare in aceasta scoala era romana.

Aici s-au tiparit primele carti de circulatie in limba romana - prin diaconul Coresi; s-a scris prima gramatica romaneasca - Dimitrie Eustatievici -1757; s-au tradus primele carti populare - dascalul Costea - si multe alte valori ale spiritualitatii romanesti

.

Prima Scoala Romaneasca, construita in 1495 pastreaza elementele stilului baroc de la modificarile care i-au fost aduse in anii 1760-1761. Intre 1557 si 1583 Diaconul Coresi tipareste aici 17 titluri in romana si slavona, pe hartie fabricata intr-o manufactura brasoveana.

 

Muzeul Primei Scoli Romanesti este compus din mai multe camere, si anume: Sala de clasa "Anton Pann" care aminteste nu numai de popasurile merelui povestitor Anton Pann dar si de scoala veche, in jurul careia s-a fondat un focar de cultura, aici tiparindu-se cele dintai carti de cultura in limba romana,scriindu-se prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca, primul calendar almanah in literatura romana.

 

Sala "Diaconul Coresi" ale carei exponate sunt: "Cazania a II-a" ("Cartea romaneasca cu invatatura"), "Psaltirea", "Sbornicul", "Octoihul" s.a.; Sala "Cartea, factor de unitate nationala", unde, cele peste 80 hrisoave domnesti, inscrise pe pergament si aurite, confirma permanentele legaturi intre tinuturile romanesti si, unde sunt expuse cele mai valoroase monumente de limba romana medievala printre care se numara:  "Biblia de la Bucuresti" (1688), "Cazania lui Varlaam"(1643), "Indreptarea legii" de la Targoviste(1652),s.a.

 

Sala "Cartea si Carturarii brasoveni" - copistii, traducatorii, creatorii de limba literara, muzica si arta, toti acestia sunt reprezentati aici prin cateva dintre valorile adapostite in arhiva istorica a muzeului printre care sunt: "Omiliarul" din veacurile XI-XII, Molitvelnicul popei Bratu, Parimiarul protopopului Vasile, alaturi de tablourile in ulei pe panza ale fondatorului liceului "Andrei Saguna", precum si opereta "Crai nou" a lui Ciprian Porumbescu.

 

"Sala cu vatra"- un mic colt etnografic reprezentat de vatra, icoane pe sticla si obiecte casnice amintind de caracterul sasesc al Scheiului in perioada medievala.

 

Intre 1556 si 1588 diaconul Coresi impreuna cu alti colaboratori tiparesc primele carti de circulatie in romana, oficializand definitiv scrisul in aceasta limba. In 1570, diacul Oprea alcatuieste Octoihul romanesc, iar 8 ani mai tarziu, popa Voicu redacteaza Invataturi morale din Vietile Sfintilor - Cuvantari la sfinti si pilde de folos sufletesc.

 

Autoritatea locală accepta in 1578 folosirea ca prim manual romanesc a catehismului coresian la scoala din Schei. Mai trec cativa ani si popa Iane scrie intaiul text brasovean in limba romana, iar apoi, in secolul XVI, dascalul Barbu Hoban se osteneste si scoate primul manual de filosofie.

 

 

Nu se scurge multa vreme si, la 1757, dascalul Dimitrie Eustatievici scrie prima gramatica, iar la 1797 Radu Tempea al V-lea tipareste gramatica romaneasca. Unele carti se faceau pe atunci din piele de miel nenascut, pentru ca era foarte fina si neporoasa. Exista si acum expuse la muzeu astfel de raritati.

 

Intre 1821 si 1828 Anton Pann poposeste pentru catva timp in Schei și se ocupă de școală. In luna mai 1848 George Ucenescu compune muzica imnului "Desteapta-te, Romane".

Muzeul Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului. Alaturi se afla, recent restaurat, Complexul muzeal din incinta bisericii Sfantul Nicolae, care expune in cca 30 camere, valori menite sa confirme traditiile de cultura si arta pe care le-a inscris Scheii brasovului in patrimoniul national.

 

Dintre exponatele intalnite mentionam cateva titluri valoroase: Cazania a II-a - Carte romaneasca de invatatura - tradusa de protopopii Iane si Mihai, Psaltirea, Sbornicul, Octoihul; si, bineinteles, tiparnita diaconului la care se poate lucra si azi. Lucian Blaga spunea ca aceste carti au inscris in cultura romana "intaiul mare poem al acestui neam".

 

Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului a fost intotdeauna o vatra de lumina si inchegare ortodoxa, reusind sa solidarizeze in jurul ei intreaga suflare romaneasca din acele vremuri. Vizitand muzeul primei scoli romanesti, ti se taie rasuflarea descoperind atatea taine pretioase ale propriului popor.

 

Preotii care au slujit aici, carturari vestiti, au adus o contributie insemnata la patrimoniul culturii si limbii literare, materializata prin editarea primelor carti romanesti, scrierea primei gramatici romanesti, copierea si traducerea unor manuscrise de o inestimabila valoare, bijuterii unicat ale culturii si literaturii populare din tara noastra.