Într-o lume cuprinsă de criza, să rămânem liniştiţi ! de ioanelixir

22.01.2015 19:55

Într-o lume de criza, să rămânem liniştiţi. Să rămânem echilibrati, cu linişte odihnitoare, cu seninătate sufletească, cu încredere creştinească, să rămânem cumpătați, ponderati, chibzuiti pentru a trece aceste vremuri.

Avem Biserica, avem preoții și ierarhii ei, avem Sfintele moaște ale Sinților nostrii, avem o tradiție de mii de ani, pentru că noi românii ne-am format ca popor creștin la chemarea Sfântului Apostol Andrei, noi nu am avut un creștinism impus. O fost o simbioză popor-creștinism.

,,Si tot sufletul care nu va asculta de Proorocul Acela, va fi nimicit din popor". Iar toti proorocii de la Samuel si cei câti le-au urmat au vorbit si au vestit zilele acestea. Voi sunteti fiii proorocilor si ai legamântului pe care l-a încheiat Dumnezeu cu parintii nostri, graind catre Avraam: "Si întru semintia ta se vor binecuvânta toate neamurile pamântului". Dumnezeu, înviind pe Fiul Sau, L-a trimis întâi la voi, sa va binecuvânteze, ca fiecare sa se întoarca de la rautatile sale.”

Oameni buni, cum trăiaţi voi înainte de criza?

 Răspundem, bine, mai bine, mai rău, parca pe vremea celuilalt o duceam mai uşor, nu atât de rău, eu o duceam mai rău!

 Oameni buni nu material, ci spiritual vă întreb. Aceasta criza materială, este rezultanta crizei spirituale. Nu-i asa că și înainte de perioada pe care voi o numiţi criză, argumentând cu tot felul de demonstraţii economice si sociale, voi trăiați în păcat?

 De la cădere, de la alungarea din Eden, oamenii trăiesc în păcat.

Înainte trăiați în păcat. Dar acum cum trăiţi? Nu-i asa ca tot în păcat!

Iată deci falsa premiză de criză. Oameni buni, nu s-a schimbat nimic. Din generaţie în generaţie consecinţele păcatului au ajuns pâna la noi, circumstanţele, climatul, este mereu vechi și nou, forme noi la aceleaşi ispite, la aceleaşi ademeniri, tentaţii, seducţii, la aceleaşi încercări si probe la cere ne este supusa credința. Atunci unde vedeţi voi criza?

Pentru creştin nu exista criza, exista permanenta încercare care să ne faca mai buni, care sa ne înduhovnicească, care sa ne ridice treapta cu treapta.

Dumnezeu ne da ceva de mâncare, un adapost sub soare, bogăţiile materiale vin și trec, sunt impozitate, se fac evaziuni fiscale ca sa furam, se petrec tâlharii, omoruri pentru avere, pentru poziţie sociala, pentru femei și sex.

Dar, oamnei buni, bogăţia sufleteasca nu este impusa taxelor, viata neprihănita nu ne-o ia nimeni, faptele bune ne sunt trecute în cartea cereasca.

,,Si stim ca Dumnezeu și toate le lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemati dupa voia Lui”

Dezastrul, economic si social, criza financiara, nenorocirile, catastrofele, flagelul, urgia, calamitatea, grozăvia, năpasta, pacostea, urgia, prăpădul, pustiirea, sinistrul, blestemul, pierzania, plăgile, pârjolul, moartea nu sunt de azi de ieri în lume și Dumnezeu adesea le-a îngăduit ca plata a pacatului.

,,Iar Petru a zis: Argint si aur nu am; dar ce am, aceea îti dau. În numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, scoala-te si umbla!”

Pentru creştini nu exista criza, exista numai reîntoarcere, reconciliere, pocăinţă, iertare, umilinţă, rugăciune, dragoste și apropiere de Dumnezeu. Toti vrem sau nu suntem în mâna Lui si atunci de ce sa nu ne predam viata si inima si lucrarea noastra lui Dumnezeu.

,,Barbati israeliti, de ce va mirati de acest lucru, sau de ce stati cu ochii atintiti la noi, ca si cum cu a noastra putere sau cucernicie l-am fi facut pe acesta sa umble? Dumnezeul lui Avraam si al lui Isaac si al lui Iacov, Dumnezeul parintilor nostri a slavit pe Fiul Sau Iisus, pe Care voi L-ati predat si L-ati tagaduit în fata lui Pilat, care gasise cu cale sa-L elibereze. Dar voi v-ati lepadat de Cel sfânt si drept si ati cerut sa va daruiasca un barbat ucigas. Iar pe Începatorul vietii L-ati omorât, pe Care însa Dumnezeu L-a înviat din morti si ai Carui martori suntem noi”.

Pentru creştini nu există criză, există un anumit fel de trăire lumească, într-o lume trecătoare, înainte de a merge în lumea noastra, acolo unde este casa noastra în calitate de cetăţeni ai Împărăţiei Cerurilor.

,,Si prin credinta în numele Lui, pe acesta pe care îl vedeţi si îl cunoaşteţi, l-a întărit numele lui Iisus și credinta cea întru El i-a dat lui întregirea aceasta a trupului, înaintea voastra, a tuturor. Si acum, fraţilor, stiu ca din neştiinţă aţi facut rău ca si mai-marii voştri. Dar Dumnezeu a împlinit astfel cele ce vestise dinainte prin gura tuturor proorocilor, ca Hristosul Sau va patimi”.

Noi am pacatuit si ne-am îndepărtat de Ziditorul si Părintele nostru. Noi am ucis pe Învăţătorul, pe Cel ce a realizat începutul tuturor celor văzute si nevăzute, pe Inițiatorul, pe Fondatorul, Capul si Stăpânitorul lumii. Si acum încercam sa dezbatem o tema fundamentala, viata, crizele vieţii si sa le trăim în afara Lui. Viata a început ca relaţie cu Dumnezeu, cum funcţiona ea si cum mai funcţionează?,

,,Am vazut pe Domnul stând pe un scaun înalt si maret si poalele hainelor Lui umpleau templul”.

Viata ca relaţie cu Iisus Hristos, viata ca mod de comuniune cu Dumnezeu, viata ca dar al Creatorului și nu orice fel de viata, o viata dupa chipul si asemănarea Lui, dupa Sfinţenia Lui, dupa neprihănirea Lui, nu despre o viata cuprinsa de criza lipsei noastre de recunoştinţa sa vorbim.

 El a murit pentru a ne reda veşnicia pierdută, aceasta nu este criza, obţinerea ei se face prin ascultarea de Iisus Hristos, prin căutarea lui Iisus Hristos, prin alegerea lui Iisus Hristos.

"Vai mie, ca sunt pierdut! Sunt om cu buze spurcate si locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate. Si pe Domnul Savaot L-am vazut cu ochii mei!"

Minunea acestei vieţi, miracolul ieşirii din blestem si pierzanie, vindecarea de plăţi se face prin credinta în numele lui, fiindcă noi suntem numai cauze, consecinţe si instrumente ale lui Dumnezeu, puterea adevărată vine prin lucrarea în numele lui Iisus Hristos si din puterea credinţei ce vine de la Dumnezeu, prin înţelepciunea pe care ne-o dă Duhul Sau.

,,Atunci unul dintre serafimi a zburat spre mine, având în mâna sa un carbune, pe care îl luase cu clestele de pe jertfelnic. Si l-a apropiat de gura mea si a zis: "Iata s-a atins de buzele tale si va sterge toate pacatele tale, si faradelegile tale le va curati".

Societatea este asemenea slăbănogului bolnav și neputincios pentru păcate, realizarea minunii se face respectând principiile si legile lui, lepădându-ne de păcat, să avem răbdarea și nădejdea slăbănogului.

Cum de a ajuns în aceasta stare, în aceasta postura?

Nu cumva situaţia din acest moment este consecinţa faptului ca nu cercetează planul lui Dumnezeu, ca nu o mai interesează proiectul lui Dumnezeu, ca orbita de păcat nu mai este capabila sa înţeleagă uraganul?

 Toate societățile decadente, popoare, imperii, societate glabalistă, lumea etatizată, lumea în care trăim nu este o lume fara Dumnezeu, nu este o lume cu dumnezeii ei, o lume sinucigaşă, o profitoare de libertatea de alegere pe care Domnul o considera principiul fundamental și dreptul fundamental pe care l-a dat omului, ca fiinţa făcuta după chipul si asemănarea lui ?

 Toate societățile decadente, popoare, imperii, societate glabalistă, lumea etatizată, lumea în care trăim,  o lume care îsi distruge propria viata, care-şi realizează propriul destin sinucigaş cu propria vointa. Toate au pierit și vor pierii nu pentru că au avut crize profunde, ci pentru că întradevăr profund a fost păcatul care i-a dus la o cumplită criză spiriruală, că l-au alungat pe Dumnezeu din viata lor.

Multi se întreabă daca se mai poate trai o viata curata în aceasta lume?

Sa nu ne îndoim, răspunsul este da.

 Au fost oameni integri, dar nu este deloc uşor, nu este deloc simplu pentru căul, buruiana diavolului, ne invadează și încearcă permanent să ne deturneze din drumul binelui adevărat, făcându-ne sa alegem calea falsului bine să ne înăbușe prin păcătoșenie, să ne strivească sub fărădelege.

Răspunsul este da.

Au fost multi alţii care au reuşit, sunt multe tentaţii, din ce în ce mai multe, este greu dar nu imposibil. Harțuit și hăituit din toate părţile pentru a-ţi câştiga existenta, pentru a nu te abate din calea ta în ciuda tentaţiilor materiale, nevoit sa lupţi din greu cu ispitele de tot felul, pentru o pâine curata.

nu ne îndoim, răspunsul este da.

Dumnezeu vrea sa avem pâine curata, câştigata din munca curata, rezultata din fapte curate, pentru o viata curata.

Lumea zace în păcat. Lumea care nu are Dumnezeu, s-a transformat încet, încet într-o lume ce spune ca ea crede în Dumnezeu, spune ca este creştină, spune ca este credincioasa si totusi ne îndreptam spre prăpastie.

Nebunie? Ne aflam în lumea care se zbate în propria nebunie.

,,Ei sunt un popor de razvratiti, feciori mincinosi, care nu voiesc sa asculte de legea Domnului, Care zic proorocilor: "Voi nu vedeti!" Si vazatorilor: "Nu ne proorociti pedepse, ci spuneti-ne lucruri magulitoare, proorociti-ne închipuiri amagitoare! Dati-va la o parte din cale, nu ne împiedicati în drum, luati din fata noastra pe Sfântul lui Israel!”

A fost o perioadă, o în vreme în care trăiam în lumea în care Dumnezeu era interzis, venim din lumea în care Dumnezeu ne era oprit, nepermis, pus sub interdicţie, oprit, cenzurat, alungat si pus sub interdicţie si în care robii Sau erau ridiculizati, batjocoriţi, arestaţi, oprimaţi, marginalizaţi, dintr-o lume cu biserici închise, demolate, supravegheate, ameninţate.

Atunci cei cu Dumnezeu au opus rezistenta.

,,Aceasta zice Sfântul lui Israel: "Fiindca voi ati dispretuit cuvântul acesta si v-ati încrezut în nedreptate si minciuna si ati nadajduit numai în ele, Iata cum va fi pacatul vostru: ca o spartura într-un zid înalt, care dintr-o data si pe neasteptate se prabuseste; Ca un vas de lut, care este asa de spart si zdrobit fara de mila, încât între cioburile lui nu se afla macar unul cu care sa iei foc din vatra sau sa scoti apa din fântâna".

Multe perioade a cunoscut istoria umanităţii în care Dumnezeu nu era dorit. Multe perioade din istoria creştinătăţii în care Dumnezeu era asuprit, dar credincioşii și creştini au rezistat. Elementul cheie a fost educaţia. Definitorie a fost transmiterea si învăţarea legilor, principiilor si învăţăturilor primite de la Dumnezeu, baza lor a fost educatia, tradiția, invățăturile Sfinților Părinți, jertfele Sinților Martiri.

,,Ca asa zice Domnul Dumnezeu, Sfântul lui Israel: "Daca va întoarceti si sunteti în buna pace, va veti izbavi; linistea si nadejdea sunt vârtutea voastra". Dar voi n-ati vrut sa ascultati, Ci ati zis: "Nu! Noi vom fugi calari pe cai!" Asa, fugiti! "Vom încaleca pe cai iuti ca vântul!" Ei bine, veti fi urmariti si mai repede! O mie vor fugi de amenintarea unuia si când va vor ameninta cinci, toti veti fugi, pâna când veti ramâne ca un stâlp pe vârful muntelui si ca un steag pe vârf de deal. Pentru aceasta Domnul asteapta sa Se milostiveasca spre voi, de aceea El Se ridica sa aiba mila de voi. Ca Domnul este Dumnezeu al dreptatii; fericiti sunt cei care nadajduiesc în El!” ( fragmente din catrea online gratis, publicată de ioanelixir, pe blogul său, intrați pe google și scrieți ioanelixir și citiți mai mult)