Sâmbata morților

Sambata, 10 februarie, in fiecare biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului

pentru cei adormiti. Popular sunt Mosii de iarna. Oamenii merg în cimitire pentru a cinsti memoria celor decedaţi, pentru a aranja mormintele celor trecuţi în lumea cealaltă şi, potrivit tradiţiei, aprind lumânări şi  spun rugăciuni pentru sufletele morţilor.

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea sa "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Sambata, 10 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea "Mosii de iarna". Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.

Despre cei adormiti. Toti primim vestea cea intristatoare si totodata veselitoare a plecarii catre Domnul a unui fiu (sau fica) duhovni­cesti, pentru care ne-am tanguit si am plans impreuna cu toti ceilalti. Dar acestea nu se potrivesc unui astfel de suflet, pe care nadajduim ca Hristos l-a primit si l-a slobozit de su­ferintele acestei vieti, pentru a-l odihni in locasurile cele vesnice. Aceasta faptura, ca una ce este podoaba sfanta si stralucita, va impodobi nobila noastra familie si va fi in continuare o nestinsa faclie de mijlocire pentru noi inaintea Domnului. Viata lui, indelunga boala si  rabdare, ne incredinteaza ca dulcele nostru Iisus l-a primit ca pe o tamaie binemirositoare. Nu va intristati, va rog, ci va bucurati ca ati depus spre pastrare in vistieria lui Dumnezeu o mare comoara. Despartire de scurta durata este moartea, caci Hristos venind pe pamant, a luminat aceasta taina intunecata, care este moartea. „Cel care crede intru Mine nu mai moare, ci traieste”. „Eu sunt Invierea si Viata”.

 Dumnezeu sa ne dea rabdare, mangaiere si cugetele cele sfinte catre sporirea duhovniceasca si sa nu ne uitam stramosii. Daca ati sti cat de mult cer ajutor cei adormiti! Fiindca dupa moarte nu exista pocainta si ca oameni au plecat si ei cu pete si prihane si vazand ca ajutorul celor vii impreuna-lucreaza si ajuta mult la a se desavarsi si linisti, ei isi doresc mult, cer si tanjesc sa fie pomeniti de cineva. Cu dor asteapta ca sa se ridice vreun preot sau vreun crestin virtuos din neamul lor care sa-i pomeneasca si pe ei.

Marele Antonie, rapit fiind in extaz, s-a vazut pe sine purtat de ingeri catre Cer, in calatoria lui catre Domnul. S-a vazut impiedicat de puterile vrajmase, de demonii din vazduh, care il prihaneau pentru pacatele savarsite. Dar Sfintii Ingeri raspundeau impotriva si spuneau:

Toate pacatele pe care le-a savarsit inainte de a se face monah, pe acelea le-a iertat Dumnezeu in clipa cand a imbracat Schima. Cele pe care le-a savarsit dupa Schi­ma, aveti dreptul sa le spuneti“.

Acestea zicandu-le Ingerii, demonii nu au mai gasit nimic spre a-l invinovati, dupa care urcarea la Cer a continuat neimpiedicata.
Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Mantuitorul, cand ajunge in casa lui Iair a carui fiica de numai 12 ani murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).

In ziua in care se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate miride (particele) din prescura, pentru vii si morti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet - partea din prescura care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. Amintim ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc.

In Postul Sfintelor Pasti exista si randuiala sarindarelor, adica a pomelnicelor pe care credinciosii le aduc la biserica, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face in Sambata lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Noi, cei care trăim, avem posibilităţi de pocăinţă, în timp ce sărmanii răposaţi, nu-şi mai pot îmbunătăţi ei singuri starea lor, ci aşteaptă ajutor de la noi. De aceea suntem datori să-i ajutăm cu rugăciunea noastră.

Îmi spune gândul că numai zece la sută din morţii vinovaţi se află în stare demonică şi acolo unde sunt îl hulesc pe Dumnezeu precum fac diavolii. Nu cer aju­tor, dar nici nu vor să primească ajutor. Ce poate să mai facă Dumnezeu cu unii ca aceştia? Se aseamănă unui copil care se depărtează de tatăl său, îi risipeşte toată averea, iar pe deasupra îl mai şi înjură. Ei, atunci ce să-i mai facă tatăl său? Însă ceilalţi vinovaţi care au puţină mărime de suflet îşi simt vinovăţia lor, se căiesc şi suferă pentru păcatele lor. Cer ca să fie ajutaţi şi într-adevăr sunt ajutaţi de rugăciunile credin­cioşilor. Adică Dumnezeu le dă posibilitatea să fie ajutaţi mai înainte de a se face a Doua Venire. Şi pre­cum în această viaţă, dacă cineva este prieten cu împăratul poate mijloci şi ajuta un vinovat, tot astfel şi cel care este prieten cu Dumnezeu poate mijloci la El prin rugăciunea sa şi astfel să mute pe morţii vinovaţi dintr-o “temniţă” în alta mai bună, dintr-o “celulă” în alta mai bună. Sau îi poate muta chiar într-o “cameră”, sau într-un “apartament”.

Aşa cum îi uşurăm pe cei întemniţaţi cu sucuri răcoritoare, etc, pe care le ducem atunci când îi cercetăm, tot astfel şi pe morţi îi uşurăm prin rugăciu­nile şi milosteniile pe care le facem pentru sufletele lor. Rugăciunile credincioşilor pentru cei adormiţi şi parastasele sunt ultima posibilitate pe care le-o dă Dumnezeu celor răposaţi pentru a fi ajutaţi înainte de a se face Judecata de Apoi. După ea nu vor mai putea fi ajutaţi cu nimic.

Dumnezeu vrea să-i ajute pe cei adormiţi, deoarece suferă pentru pierzania lor, dar nu o face pentru că are nobleţe. Nu vrea să-i dea diavolului dreptul să-I spună: “Cum îl mântuieşti pe acesta de vreme ce nu s-a oste­nit?” Însă atunci când noi ne rugăm pentru cei ador­miţi, îi dăm dreptul lui Dumnezeu să intervină. El se înduioşează mai mult atunci când facem rugăciune pentru cei răposaţi decât pentru cei vii.

De aceea şi Biserica noastră are rânduiala paras­taselor. Parastasele sunt cel mai bun avocat pentru sufletele celor adormiţi. Au puterea să scoată un suflet chiar şi din iad. Şi voi să faceţi la fiecare Sfântă Liturghie colivă pentru cei adormiţi. Grâul are semnifi­caţia lui, căci spune Scriptura: “Se seamănă întru stricăciune, înviază întru nestricăciune”. În lume sunt unii care se îngreuiază să fiarbă puţin grâu şi duc la biserică stafide, covrigi, colaci, ca să facă preoţii paras­tas. Dar în Sfântul Munte vezi nişte bătrânei, sărmanii, care la fiecare Sfântă Liturghie fac colivă pentru morţi şi pentru Sfântul pe care îl prăznuiesc pentru a primi binecuvântarea lui.

– Părinte, cei care au murit de curând au mai multă nevoie de rugăciune?

Atunci când intră cineva în temniţă, nu-i vine mai greu la început? Să facem rugăciune pentru răposaţii care nu au plăcut lui Dumnezeu, pentru ca să facă ceva şi pentru ei. Şi mai ales când ştim că cineva a fost nemilostiv – vreau să spun că părea a fi nemilostiv, pentru că se poate să credem că a fost aşa, dar în rea­litate să nu fi fost – şi a avut o viaţă păcătoasă, atunci să facem mai multă rugăciune. Sfinte Liturghii, Patruzeci de Sfinte Liturghii pentru sufletul aceluia şi să dăm milostenie săracilor pentru mântuirea sufle­tului său, pentru ca, rugându-se săracii “Dumnezeu să-l ierte. Acela să fie înduplecat şi să-i miluiască. Şi astfel ceea ce nu a făcut acela facem noi pentru el. În timp ce un om care a avut bunătate, adică a avut intenţie de a face bine, chiar dacă viaţa lui nu a fost creştinească, numai cu puţină rugăciune este ajutat foarte mult.

Cunosc multe cazuri care mărturisesc cât de mult sunt ajutaţi cei adormiţi de rugăciunea oamenilor duhovniceşti. Odată a venit cineva la Coliba unui calugar plângând: “Părinte, nu am făcut rugăciune pentru un oarecare cunoscut de al meu care a murit şi de aceea mi-a apărut în somn spunându-mi: «De douăzeci de zile nu am mai primit nici un ajutor de la tine. M-ai uitat şi acum sufăr». Şi într-adevăr, îmi spuse acela, de douăzeci de zile m-am luat cu diferite treburi şi nici pentru mine nu m-am rugat”.

– Părinte, atunci când moare cineva şi rudele lui ne cer să ne rugăm pentru el, este bine să facem în fiecare zi câte un şirag de metanii (o sută de rugăciuni) până la împlinirea celor patruzeci de zile?

– Dacă faci rugăciune pentru el, pune şi pe alţi adormiţi. De ce să meargă un tren la destinaţie numai cu un singur pasager de vreme ce mai încap şi alţii? Câţi răposaţi, sărmanii, nu au nevoie de ajutor, dar nu au pe nimeni care să se roage pentru eiUnii fac paras­tase foarte dese, dar numai pentru vreun apropiat de-al lor. Dar în felul acesta nu este ajutat nici acela, pentru că rugăciunea lor nu este atât de bine plăcută lui Dumnezeu. Dacă tot fac atâtea parastase pentru acel suflet, să facă în acelaşi timp şi pentru străini.

– Părinte, mă preocupă uneori mântuirea tatălui meu, pentru că nu a avut nici o legătură cu Biserica.

– Nu poţi şti judecata lui Dumnezeu şi nici dacă acela nu s-a pocăit în ultima clipă. Dar când te pre­ocupă aceasta? În fiecare sâmbătă?

– Nu am urmărit acest lucru. Dar de ce să mă pre­ocupe în fiecare sâmbătă?

– Pentru că pe această zi o pretind cei morţi.

– Părinte, morţii care nu au oameni să se roage pentru ei sunt ajutaţi de rugăciunile celor care se roagă pentru toţi morţii în general?

– Desigur că sunt ajutaţi. Eu, atunci când mă rog pentru toţi cei adormiţi, îi văd în somn pe părinţii mei, pentru că şi ei se mângâie de rugăciunea pe care o fac. De fiecare dată când se face Sfânta Liturghie, fac şi un parastas de obşte pentru toţi adormiţii, şi mă rog pentru împăraţi, arhierei, etc, iar la urmă spun “şi pentru cei ale căror nume nu s-au pomenit”.

Dacă vreodată nu fac rugăciuni pentru cei adormiţi, îmi apar înainte morţi cunoscuţi. Pe o rudă de a mea care a murit în război am văzut-o stându-mi înainte după Sfânta Liturghie, în vremea parastasului, pentru că numele ei nu-l pomenisem la parastas alături de numele celorlalţi adormiţi, deoarece fusese pomenită la Proscomidie împreună cu eroii care au căzut în luptă. Şi voi să nu daţi să se pomenească la Sfânta Proscomidie numai numele bolnavilor, ci şi numele morţilor, pentru că mai multă nevoie de ajutor au aceştia.

Mosii de iarna. In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne facem pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se faca pomenire de Infricosata Judecata si A doua venire a Domnului la care ne vom infatisa toti. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.

Sambata, zi de pomenire a celor adormiti. Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul. Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua inceputului fara de sfarsit, ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

Nu se fac parastase in: duminicile de peste an; perioada dintre Nasterea si Botezul Domnului; de la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare, sambata Sfantului Teodor; din sambata Floriilor pana in Duminica Tomei; zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri, din Postul Sfintelor Pasti, pentru ca in aceste zile este savarsita Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.

“Astăzi facem pomenirea morţilor. O, Doamne, câţi vii sânt printre cei morţi, şi câţi morţi sânt printre cei vii! Tu singur ştii, numeri, socoteşti. Iartă tot, şi mântuieşte pe toţi. Mila Ta, Doamne, să covârşească toate păcatele şi ruşinile noastre.

O, ce este omul? Spicul ierbii, precum a spus Ióv, pe care îl coseşte mâna lui Dumnezeu. Ce rămân? Paiele. Ce se ia cu mâna nevăzută? Spicul. Al Tău e sufletul, Doamne, iar trupul e al pământului.La despărţire, fiecare îşi ia ce-i al lui: pământul – trupul, Domnul – sufletul.

Cunoaşterea noastră este una cu necunoaşterea în amândouă cazurile: şi când privim la cel viu, şi când privim la cel mort. Nimic nu ştim deopotrivă, nici despre ce este viu, nici despre ce este mort.

Cel viu pregăteşte slava celui mort. Aceasta îi e osteneala vieţii. Când moare, se destramă şi slava.

Cel viu pregăteşte zestrea celui mort. Aceasta îi e grija vieţii. Când moare, zestrea o primeşte o văduvă străină.

Cel viu pregăteşte case şi hambare. Când moare, toţi se văd în case şi hambare, afară de el şi de ai lui.

Cel viu pregăteşte domenii şi moşii. Când moare, înscrisurile domeniilor şi moşiilor le poartă duşmanii lui.

Cel viu pregăteşte fiilor lui moştenire şi bunăstare. Când moare, moştenirea o iau cei de alt neam, iar de bunăstare au parte cei de alt neam.

Unde sânt coroanele? În groapa de gunoi.

Unde sânt mărgăritarele? În cenuşă.

Unde sânt cinstirile şi onorurile? În strunele rupte şi în timpanele sparte.

Unde este strălucirea feţei şi a ochilor? În obrajii umflaţi şi în bezna orbitelor goale.

Unde este farmecul rotunjimilor şi plinătăţii trupului? În viermăraia şi în murdăria de negrăit.

Unde sânt sânii atrăgători, care tresăltau de dragoste? În muşuroiul de sub copitele măgarilor.

Unde sânt mâinile mai scumpe decât aurul, care slujeau oaspeţilor? Acum sânt beţe uscate sub roţile căruţelor.

Unde sânt picioarele iuţi, care alergau să apere dreptatea? Iată-le sub furnicar, unde nu se mai vorbeşte de dreptate şi nedreptate.

Unde sânt chefurile petrecăreţilor, unde-i cântecul celor voioşi, unde-i larma celor puternici,unde-i vuietul celor trufaşi? Unde-i strigătul şi răcnetul celor năimiţi şi corupţi? O vor şti mai bine decât capul tău tălpile tale, când vor călca peste osemintele lor uscate, pentru că te vor înţepa şi te vor face să gemi.

Unde sânt împăraţii, Doamne? Întreabă slugile lor.

Unde sânt bogătaşii, Doamne? Întreabă cerşetorii.

Unde sânt femeile frumoase? Întreabă viermii şi râmele.

Pe deplin, nimica sântem în faţa lui Dumnezeu. Doamne Dumnezeul nostru, nimica sântem! Răsărim şi ne uscăm ca iarba. Ne risipim ca un nor fără apă. Ne ofilim ca florile în grădină.Ne înălţăm şi ne pierdem ca fumul şi aburul. Venim şi trecem ca nuntaşii. Ne auzim şi amuţim ca sunetul fluierului. Sântem ca un călător care poate zice: Bună dimineaţa!, dar nu-i mai e dat să spună: Bună seara! Sântem ca o poezie pe care o recită poetul şi, într’o clipă, se întrerupe.

Pe deplin, nimica sântem, Doamne Dumnezeul nostru! Nimic, nimic, nimic! Dar, de aceea, Tu eşti tot şi toate. Toată plinirea în Tine este. Toată bucuria, în Tine. De vei voi, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin”.(postat pe fb de ioan monahul)

 

 

Ştiri

La odovania praznicului Nasterii Maicii Domnului

12.09.2018 07:21
Traim luminos zilele de bu­curie de dupa praznuirea Nasterii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Daca, dupa cuvantul Mantuitorului Hristos, femeia, dupa ce a nascut copilul, nu-si mai aduce aminte de durere, pentru bucuria ca s-a nascut om in lume (Ioan 16,21) si daca, prin urmare, nasterea...

Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Nasterea din nou în Duh.

11.09.2018 07:24
Propovăduirea învăţăturii dumnezeieşti este adevărata doctorie a sufletului, de aceeia noi umilii marturisitori distribuim aceste materiale și vrem ca prin ele să se împartașească cu această minune tamaduitoare toți frații noștrii. Vă laud pe  voi, nu numai pentru dragostea cu care distribuiți...

Sfinții parinti de la Sinodul al III – lea Ecumenic

10.09.2018 08:58
Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte la 9 septembrie pe Sfinţii Părinţi de la Sinodul III Ecumenic. Acest sinod s-a desfăşurat în oraşul Efes, din Asia Mică, în anul 431. Lucrările sinodului au început în data de 22 iunie 431 şi au durat până la 31 iulie. La sinod au participat 198 de episcopi, între...

Sfinții Ioachim și Ana dumnezeieștii Parinți ai Fecioarei Maria

09.09.2018 07:15
Veseleşte-te acum, Sfântă Ana, dezlegându-te din legăturile nerodirii şi hrăneşte pe cea Preacurată, chemând pe toţi să laude pe Acela Ce a dăruit din pântecele ei oamenilor, pe Singura Maică ce nu ştie de bărbat. Sfânta Ana, maica Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, a fost  soţia lui Ioachim...

La Multi Ani! Nasterea Maicii Domnului

08.09.2018 19:34
. 8 septembrie, Sfantă Maria Arhanghelul Gavriil a binevestit lui Ioachim şi Anei zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, zicând către maica cea neroditoare: „Ano, Ano, vei naşte pe fiica cea prea binecuvântată şi se va chema numele ei Maria” Domnul, Cel ce locuieşte în cer, vrând să Se...

Bucura-te, Maica Dumnezeului Celui Preainalt!

07.09.2018 06:41
Născând pe Dumnezeu-Cuvantul, Preacurata Fecioara Maria a devenit Maica lui Dumnezeu, însa ea este totodata si Maica intregului neam omenesc si in­deosebi a neamului crestinesc, si mijloceste pentru noi, ca pentru fiii ei. Iar noi trebuie sa o cinstim pe ea dupa vrednicie, ca pe Maica lui Dumnezeu...

Fecioara Maria - mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii

06.09.2018 07:24
Icoanele ortodoxe ale Maicii Domnului se recunosc cel mai degrabă după cele trei stele - una pe frunte, a doua pe umărul drept, a treia pe umărul stâng. Aceste trei stele simbolizează fecioria Fecioarei Maria înainte de naştere, în naştere şi după naştere. După aceea, culorile veşmintelor. Ca...

Sf. Zaharia şi Dreapta Elisabeta părinţii Sf. Ioan Botezătorul

05.09.2018 07:27
Sfântul Profet Zaharia şi Dreapta Elisabeta au fost părinţii Sfântului Profet Înaintemergător şi Botezător Ioan. Ei erau descendenţi din neamul lui Aaron: Zaharia, fiul lui Barac, a fost preot în Templul din Ierusalim iar Elisabeta a fost sora Sfintei Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria. Cele două...

Cuvântul şi înţelepciunea lui Dumnezeu

04.09.2018 07:31
O reprezentare mai puțin întâlnită a Mântuitorului Iisus Hristos este aceea în care este înfățișat sub chipul unui tânăr înaripat, icoană ce poartă denumirea de „Iisus Hristos – Înger de mare sfat”. În realizarea acestei icoane, pictorii s-au inspirat din cartea proorocului Isaia care, în cuvinte...

Temeti-va, dar nu deznadajduiti

03.09.2018 07:29
In mânastirile moldovene, ridicate de domni romani iubitori de tara si de frumos, dar si in schiturile din Carpatii rasariteni, ridicate din evlavia si dorul spre desavarsire al unor calugari, au trait, in curgerea veacurilor, numerosi calugari cu viata imbunatatita, pe care evlavia populara i-a...
<< 48 | 49 | 50 | 51 | 52 >>

Blog

Cei chemaţi s-a dovedit a fi trădători şi ucigaşi

27.08.2015 17:57
În pilda invitaţilor la cină şi-a invitat Stăpânul prietenii şi apropiaţii, pe cei care se laudă că-L cunosc şi sunt apropiaţii Lui şi ce-au răspuns aceştia? Eu am cumpărat nişte boi şi mă interesează mai mult cum lucrează aceştia decât comuniunea cu Tine şi masa Ta.   Eu am puţină treabă cu o...

Pilda celor poftiţi la cină

27.08.2015 17:55
,,Iar El i-a zis: Un om oarecare a făcut cină mare şi a chemat pe mulţi; Şi a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca să spună celor chemaţi: Veniţi, că iată toate sunt gata. Şi au început unul câte unul, să-şi ceară iertare. Cel dintâi i-a zis: Ţarină am cumpărat şi am nevoie să ies ca s-o văd; te...

Grădina Maicii Domnului, România

27.08.2015 17:53
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este o sărbătoare dragă poporului roman, cum va explicaţi această evlavie a românilor la Maica Domnului? Neamul nostru românesc, ortodox fiind din naştere, a nutrit o evlavie deosebită faţă de Maica Domnului.   Şi această evlavie s-a manifestat în primul...

Sânziene. Nasterea Sf. Ioan Botezatorul pe 24 iunie

27.08.2015 17:51
Sfântul Ioan Botezătorul se naste cu 6 luni înaintea lui Iisus Hristos.  Sfântul Luca este cel mai complet din punct de vedere istoric, începându-şi relatarea cu prologul din versetele 1-4, continuând cu vestea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Bunavestire, apoi continuând cu naşterea...

A fi om de omenie

27.08.2015 17:49
România crestin ortodoxă. Românii au un cuvânt: A fi om de omenie. Puține cuvinte cu semificatii si sensuri crestinesti deosebite, pe care domnul Iisus Hristos le reduce la o singura porunca: Iubirea. Prin iubirea Sa, Hristos a vrut salvarea omului. Crucea este cheia tainei iubirii lui Hristos....

Mosii, credinta si traditie

27.08.2015 17:48
"Fratilor, despre cei care au adormit, nu voim sa fiti in nestiinta, ca sa va intristati ca ceilalti care nu au nadejde. Pentru ca de credem ca Iisus a murit si a inviat, tot asa credem ca Dumnezeu, pe cei adormiti intru Iisus, ii va va aduce impreuna cu El."     Hristos s-a Înalțat! Buna...

Rusaliile

27.08.2015 17:45
,,Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu. Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze" ...

Sfânta Ortodoxie, biruind toate ereziile, s-a întărit pe veci.

27.08.2015 17:08

Vrășmași

27.08.2015 16:50
,,Ați auzit ca s-a zis: Să iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau. Eu insa va zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ca va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din...

Vrășmași

27.08.2015 16:49
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Calendar Evenimente

Scrierile lui ioanelixir în top 7 din lume

22.04.2015 17:44
WebstatsDomain:  Ioanelixir.wordpress.com is ranked 35th in the world (amongst the 30 million domains). A low-numbered rank means that this website gets lots of visitors. This site is relatively popular among users in the United States. It gets 25.4% of its traffic from the United States ....

Eveniment nou

17.01.2015 16:56
Aceasta este o mostră a descrierii unui eveniment. Puteţi edita această descriere cum doriţi sau să înlăturaţi întregul eveniment.

Grup creștin ortodox Biserica Sf. Fanurie și ioanelixir

La Alba Iulia Biserica Ortodoxa Românească aparținand de Biaznt a fost încă de la începuturile crestinismului.

27.08.2015 16:37
E bine să știm:La Alba Iulia Biserica Ortodoxa Românească aparținand de Biaznt a fost încă de la începuturile crestinismului.   Desi contestată de maghiari, în sfârşit harul divin s-a aplecat şi asupra românilor din Transilvania, prin excepţionala descoperire de pe Platoul Romanilor din Alba...

Morisena, cu cei 7000 de ani de existenta atestati, confirma romanisnul si crestinismul in Transilvania

27.08.2015 16:32
Morisena, viitorul Cenad,  este aşezat în câmpia Banatului, în imediata apropiere a râului Mureş. Coordonatele sale geografice sunt de 20o 38’ longitudine estică şi 46o 7’ latitudine nordică.  Prezenţa umană este semnalată pe teritoriul comunei Cenad încă din perioada neolitică, acum...

“Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credință pe pământ?”

27.08.2015 16:30
Spunem ca nu credem ca a mai existat niciodata vreo epoca in care printre credinciosii Bisericii sa intalnesti atat de rar floarea rusinii, smereniei. Si asta simt ca are legatura cu profetia Domnului: “Dar Fiul Omului, cand va veni, va gasi, oare, credinta pe pamant?”.  “Nici macar...

Al Domnului este pământul şi plinirea lui !

27.08.2015 16:27
Când citim în Scripturile bătrâne că "al Domnului este pământul şi plinirea lui!" (Psalmul 23, 1) inima ne tresaltă de bucurie şi sufletul înalţă mărire lui Dumnezeu Atoatecreatorul. Pe întinsul Pământului, văi, câmpii, dealuri şi munţi, zidirea lui Dumnezeu, făptura mâinilor Sale, omul, a umplut...

„Tatăl nostru, care eşti în ceruri”

27.08.2015 15:32
„Tatăl nostru, care eşti în ceruri”. Până când veţi închide ochii voştri până când veţi astupa urechile voastre, până când nu veţi auzi glasul cel Dumnezeesc, care în toate zilele strigă către voi: „Cereţi şi se va da vouă, căutaţi şi veţi afla, bateţi şi se va deschide vouă; căci tot cel ce cere...

Tatăl Nostru

27.08.2015 15:30
Rugaciunea Tatăl nostru. Aş dori să pot striga tuturor oamenilor cu cuvintele lui David: „Fiii oamenilor, până când se va îngreuna inima voastră, pentru ce iubiţi deşertăciunea şi căutaţi minciuna?” (Ps. 4, 3), preferând cele pământeşti celor cereşti, cele vremelnice celor veşnice, cele trecătoare...

Maria Magdalena

27.08.2015 15:14
Maria Magdalena a fost originara din Magdala, un sat pescaresc de pe tarmul vestic al Lacului Ghenizaret. Ea a fost tamaduita de sapte duhuri necurate de catre Hristos si dupa aceasta minune, a ales sa-L urmeze. Maria Magdalena a participat la rastignirea Mantuitorului si a fost prima persoana care...

Ca să am şi între voi vreo roadă

27.08.2015 15:13
Deci, şi tu când auzi pe cineva spunând: „Te închini Celui răstignit?”, să nu te ruşinezi, nici să te uiţi în jos, ci jubilează şi te mândreşte, şi cu fruntea ridicată şi cu ochii liberi mărturiseşte-ţi pe faţă credinţa. Poate că-ţi zice iarăşi: „Te închini Celui răstignit”? – atunci însă...

Permanentul statut al străinătăţii noaste

27.08.2015 15:12
Una dintre urmările nefericite ale căderii este permanentul statut al străinătăţii noaste, desi atât de prezent în viaţa noastră străinul din noi ramâne învăluit de o evidenta si apăsătoare străinătate. Doar când nu ești strain de Dumnezeu și străinătetea noastră mai poate fi o binefacere, așa cum...

Harul lui Dumnezeu lucrează când suntem smeriți cu adevărat

27.08.2015 15:11
„Harul lui Dumnezeu lucrează când suntem smeriți cu adevărat” „In tot ce fac, Dumnezeu mă ajută. Dacă fac zece metanii, Dumnezeu m-a ajutat, că eu nu pot să fac nimic. De obicei oamenii spun: eu am postit, eu am mers la biserică, eu m-am nevoit, eu am dragoste. Dar bucuria pe care o simți este tot...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Produse

Sfântul nostru însoţitor, Grupul creștin ortodox ,, Biserica Sfântul Fanurie și ioanelixir"

 Biserica Sf. Fanurie, str Cerceluși nr. 18, sect. 3 București. Pe Ioan Lixandru l-am găsit, umil și smerit, la strană,  într-o cochetă bisericuță bucureșteană, construită de locuitori într-o modestă margine de cartier, printre case îmbătrânite și platani cu vârste respectabile, în vreme...

Carte online gratis: CRESTETI

Din seria Colajul, volumul II SFANTA FAMILIE, cu cartile Cresteti, Nunta din Cana, Inmultiti-va!, Umpleti pamantul

DUMNEZEU ȘI OM, volumul I din seria COLAJUL

Volum cu o serie de tablete, meditații și predici scurte, care are în vedere posibilitatea citirii ușoare online, independent una de alta, tratând teme sociale și religioase în interacțiune și armonie, plecând de la motivul principal ca ținta creștinului este mântuirea. Volumul are patru cărți cu...
1 | 2 >>

Echipa noastră

Ioan Monahul

Relații publice

Ioan Lixandru

Administrator, consilier parohial

Pascal Cristian

Consilier teologic și autor

Ioan Mărturisirorul

editor și autor